Hiep hoi vandaag is het Girlsday. Kom op meiden, ga aan de STEM!

0
280

Vandaag is het weer Girlsday. Dat betekent dat door heel Nederland bèta-, technische, ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren openen voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ze kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, kennis maken met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. Want meiden en vrouwen in STEM (Science, Technology, Engineering & mathermatics) zijn nog steeds schaars…….

Genderdiversiteit
En dat is zonde. Want met meer vrouwen in deze branche zullen wereldproblemen sneller opgelost zijn Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen en opleidingen. Het bezoek aan een bedrijf kan helpen die blik te verbreden en loopbaankeuzes te beïnvloeden. Binnen bedrijven dringt ook steeds meer het besef door dat genderdiversiteit op de werkvloer voor betere resultaten zorgt. Deelnemende bedrijven hebben gemerkt dat de betrokkenheid en de bereidheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is. De bedrijven ervaren het als positief om het contact met scholen in de omgeving te onderhouden.

Organisatie
VHTO is het expertisebureau in Nederland op het gebied van meisjes/vrouwen en bètawetenschap, techniek en ICT. Sinds 2010 organiseren zij jaarlijks deze Girlsday. De mensen van VHTO zorgen voor de landelijke coördinatie op deze dag en bemiddelen tussen scholen en bedrijven om de juiste partijen met elkaar in contact te brengen. Girlsday 2019 is op donderdag 11 april en wordt in samenwerking met TechniekTalent.nu en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap georganiseerd.

Internationaal
De oorsprong van Girlsday ligt in Amerika, waar sinds 1993 de ‘Take-Our-Daughters-To-Work-Day’ wordt georganiseerd. Doel van deze dag is om meisjes de waarde van een goede opleiding en toekomstige carrièremogelijkheden te laten zien. Ook in Duitsland is Girlsday al jaren een groot succes. In 2001 vond in Duitsland de eerste Girls’Day – Mädchen-Zukunftstag plaats, waarna vele landen volgden. Momenteel vindt Girlsday onder andere in Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Polen en Kosovo plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here