Dit is Katie Bouman (29) die nu wereldberoemd is vanwege haar foto van ‘het zwarte gat’

0
354

Niet lang nadat de allereerste foto van een ‘zwart gat’ wereldkundig werd gemaakt, ging de maakster ervan Katie Bouman (links op foto) viral op sociale media. Ze werd door Massachusetts Institute of Technology vergeleken met Margaret Hamilton (rechts op afbeelding), die de navigatiesoftware aan boord van de maanlander van het Apollo-project ontwikkelde in 1961. Vrouwen en algoritmes blijken een goede combinatie. Maar de foto die voor een wetenschappelijke doorbraak zorgt, was niet even zomaar een snapshotje.

Katies cruciale aandeel
Katie had, toen ze zich 3 jaar geleden aansloot bij Event Horizon Telescope (EHT), nog nooit gehoord van zwarte gaten. Ze werd gevraagd vanwege haar kennis van informatica en elektrotechniek. Haar passie voor alles wat onzichtbaar is voor de mens is, zorgde ervoor dat ze JA zei. Eerst ontwikkelde de Amerikaanse een algoritme dat de eerste ‘foto’ van het zwarte gat mogelijk maakte. Haar belangrijke aandeel in dit project moest ze al die tijd geheim houden.

Einstein had gelijk
Een zwart gat ontstaat wanneer een ster aan het eind van zijn leven ontploft en de resten imploderen. Afbeeldingen ervan waren tot nu toe altijd gemaakt met computersimulaties. Het bestaan ervan is een bevestiging van Albert Einsteins relativiteitstheorie. De EHT maakte dat woensdagmiddag op 6 gelijktijdige persconferenties in de wereld bekend. In Brussel maakte de Portugese Europees commissaris Carlos Moedas het nieuws wereldkundig. Hij sprak van een grote doorbraak voor de mensheid. “Einstein droomde hier 100 jaar geleden al van”.

Duizelingwekkend groot en zwaar
Op de foto is het zwarte gat zichtbaar als een zwarte, ronde vlek in het centrum van een gloeiende gaswolk. De ruimteobservatoria stemden hun radiotelescopen in april 2017 een week lang op elkaar af om samen het object vast te kunnen leggen. Strikt genomen is het niet het zwarte gat dat op de foto staat, maar de schaduw ervan. Een zwart gat zendt geen licht uit en kun je dus ook niet zien. De afmetingen zijn duizelingwekkend. De diameter is 100 miljard kilometer groot en het object is 6,5 miljard keer zo zwaar als de zon.

Nederlands tintje
8 radiotelescopen over heel de wereld aan elkaar gekoppeld in de Verenigde Staten (Arizona en Hawaï), Frankrijk, Spanje, Mexico, Chili en op de Zuidpool. 2 jaar geleden opende die voor het eerst zijn ogen en richtte het zijn blik op twee zwarte gaten in het heelal, namelijk: Sagittarius A*, het zwarte gat dat in het centrum staat van onze Melkweg, en Messier 87, waar deze foto dus van is. Bendenker en initiatiefnemer van dit enorme internationale project is de Nijmeegse hoogleraar astronomie Heino Falcke. Voor hem is het een 20 oude droom die uitkomt.

Geheim
Dr. Katie Bouman blijft bescheiden over haar aandeel. Nu na 2 jaar mag ze er eindelijk over berichten. Op Facebook schrijft ze: ‘Niet 1 algoritme of 1 persoon heeft deze foto gemaakt. Het was er niet geweest zonder het geweldige talent van een team van wetenschappers over de hele wereld en jaren van hard werken. (…) Ik ben zo gelukkig dat ik de mogelijkheid heb gekregen met jullie allemaal samen te werken.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here