Moeten topvrouwen make up dragen: ja dan nee?

0
686

Een lippenstift, een eyeliner, een flinke dot in je wenkbrauwen en ook die wallen onder je ogen en eventuele andere oneffenheden uit de weg werken: zo starten velen van ons de dag voor de spiegel. kant zijn er topvrouwen die zich daar helemaal niets van aantrekken en gewoon met ‘een bloot gezicht’ de straat op gaan. Uiteraard moet je altijd oen waar je je goed bij voelt (want dan zie je er sowieso al beter uit), maar onderzoeken naar wat effectiever zou zijn, wijzen alle kanten uit.

Grooming
‘Vrouwen die make-up dragen, verdienen meer’, kopten de media vorig jaar naar aanleiding van een onderzoek dat was verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Social Stratification and Mobility. Uiterlijke verzorging zou zelfs belangrijker zijn dan natuurlijke aantrekkelijkheid. De Volkskrant pakte de originele studieresultaten erbij en checkte de boel. De belangrijkste nuance zit em in de definitie van uiterlijke verzorging. Waar het bij de meeste nieuwssites bij vrouwen direct op grime en make-up gegooid wordt, hebben de onderzoekers het in hun artikel over ‘grooming’: een term die van origine uit de paardensport komt en waarmee het borstelen van de vacht, het bijknippen en invlechten van de manen bedoeld wordt.

Tegenstrijdig
Uit een nieuw onderzoek van de Schotse Abertay University bleek dat we mensen met veel make-up op minder leiderschapskwaliteiten toebedelen. Tot die conclusie kwamen de wetenschappers nadat deelnemers aan de studie telkens foto’s van dezelfde persoon voor ogen hadden gekregen, soms zonder make-up dan weer met. Dankzij computersoftware kon ook de hoeveelheid make-up aangepast worden.

Jolig en frivolig
Volgens psycholoog en hoofdonderzoeker Christopher Watkins is het mogelijk dat vrouwen met veel make-up als frivool worden aanzien op de werkvloer, ook al toonde eerder onderzoek aan dat vrouwen met make-up als dominanter worden beschouwd. “Hoewel de vorige bevindingen aantonen dat we geneigd zijn enige eerbied aan de dag te leggen voor een vrouw met een mooi opgemaakt gezicht, suggereert het nieuwe onderzoek dat veel make-up de dominantie van een vrouw net ondermijnt als we kijken naar leiderschap.”

Zabeth Proof?
Uiteraard hebben we de tegenstrijdige nieuwsberichten aan onze eigen imago-deskundige en Supervrouwen trainer Zabeth van Veen en zij zegt daarover het volgende:

Het heeft te maken met de hoeveelheid make-up die een vrouwelijke professional op heeft, hoe zichtbaar die is en in welk land en in welke sector je werkt. Vrouwen die huid, ogen en mond opmaken en er ook sterk opgemaakt uitzien, dragen een soort masker. Dit wordt niet als professioneel gezien, men wantrouwt die persoon zelfs, dus niet zo geschikt als leidinggevende. Als die persoon dan ook nog niet in de schoonheidsbranche werkt, dan klopt de conclusie van het laatstgenoemde onderzoek.

Al die tijd dat je aan make-up besteedt had je ook een boek kunnen lezen’ is vaak de achterliggende gedachte, zeker bij universiteiten speelt dit onbewust een rol. Het is van belang dat men niet overdrijft. In het voorbeeld van het onderzoek is gebruik gemaakt van feestelijke make-up en dat past sowieso niet in een professionele zakelijke setting. Kijk naar de vrouw op onderstaande foto: van links naar rechts: geen make up, lichte versie, medium versie en zwaar opgemaakt. De middelste twee zijn uitstekend voor de werkvloer.

Los daarvan, staat make-up sommige vrouwen heel goed en natuurlijk en bij anderen een stuk minder of helemaal niet. Vraag advies aan een deskundige!

Nog even lachen dan…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here