Hoe word je Michelle Obama?

0
397

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago. Daar deelden zij en haar broer Craig op de eerste verdieping van een appartement een slaapkamer. Haar ouders, Fraser & Marian Robinson, voedden haar op tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Haar wereld werd allengs groter en Michelle ontdekte steeds meer. Op de universiteit van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekent om de enige zwarte vrouw in een collegezaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze daarna als bedrijfsjurist ging werken. En waar op een zonnige ochtend rechtenstudent Barack Obama aan haar bureau verschijnt om haar zorgvuldig geplande leven in de war te schoppen.

In de spotlights
Daarover schrijft de voormalig ‘First Lady’ van de Verenigde Staten in haar boek ‘Becoming’ (in het Nederlands ‘Mijn Verhaal’) dat afgelopen najaar tegelijk in 24 landen verscheen. Ze verhaalt voor het eerst over de beginjaren van haar huwelijk, hoe ze probeert balans te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de pijlsnelle politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt de wereld deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is: over haar rol als populaire, maar net zo vaak bekritiseerde vrouw in zijn campagne. Ze doet verslag van binnenuit: over de historische lancering van het eerste ‘gekleurde’ gezin in het Witte Huis en over 8 jaar leven ‘in the spotlights’ van de hele wereld.

Veerkracht
Haar memoires ~inmiddels een bestseller~ voeren de lezers van de bescheiden keukens in Iowa naar de balzaal van Buckingham Palace. Van momenten van verbijsterend verdriet tot verbazingwekkende veerkracht. Het laat Michelle’s ontwikkeling zien tot een baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Wie herinnert zich niet: ‘When they go low, we go high?’. Ze wil iedereen eigenlijk vragen: wie zijn wij en wat willen we worden?

Als een popster
Michelle is inmiddels ‘on tour’. Onder de titel ‘Becoming: An Intimate Conversation With Michelle Obama’ staat ze op de grote podia van de wereld. Daar is uiteraard ook de nodige kritiek op, vanwege de exorbitante gages die ze hiermee binnen sleept. Vanavond passen 17000 mensen in de Ziggo Dome en nog steeds moet het een ‘intiem gesprek’ worden. Zo’n optreden heeft wat weg van een concert, met muziek, schijnwerpers en beroemde presentatoren. Haar tournee wordt georganiseerd door Live Nation, de producent die ook shows van Beyoncé en U2 verzorgt. In Nederland is de productie in handen van de Nederlandse partner Mojo, normaal gesproken verantwoordelijk voor bijvoorbeeld Pinkpop en Lowlands. Amsterdam is de afsluiter van Michelle’s Europese tour. Kopenhagen, Oslo, Londen, Stockholm en Parijs deed ze reeds aan.

Het geheim van Michelle
Ze praat in haar ‘show’ verder over haar leven. Hoe het kon dat ze in korte tijd van ‘boze zwarte vrouw’ tot publieksfavoriet uitgroeide. Tijdens het presidentschap van haar man Barack werd Michelle meer steeds op handen gedragen. Door haar echtgenoot en door het publiek. Haar geheim? Jezelf blijven. Michelle Obama: “Het schrijven van ‘Becoming’ is een zeer persoonlijke ervaring. Het stelde me voor de eerste keer in staat om te reflecteren op het onverwachte verloop van mijn leven. In dit boek ga ik terug naar mijn wortels en vertel ik hoe een klein meisje uit Chicago haar stem vond en de kracht ontwikkelde om die stem te gebruiken om anderen te vertegenwoordigen. Ik hoop dat mijn reis lezers zal inspireren de moed te vinden om te worden wie ze zouden willen zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here