Vrouwelijke start ups stuiten op seksistische investeerders

0
383
Credit: Twelveofour

Afgelopen najaar bleek uit onderzoek van Eva de Mol & Janneke Niessen van de Vrije Universiteit dat start-ups van mannen vaker kapitaal van Nederlandse investeringsfondsen ontvangen dan start-ups van vrouwen of zelfs gemengde teams. Slechts 1,6% van het durfkapitaal (Hoezo genderkloof?) in Nederland gaat naar bedrijven met een vrouw aan het hoofd. Dat is niet alleen nadelig voor vrouwen, maar ook voor de innovatie. Vrouwen kiezen namelijk vaak andere producten of hebben een andere denkwijze. Veel ondernemerstalent en even zovele producten worden als zodanig niet benut.

Proef op de som
Ook ondernemer en oprichter van Plugify, Eline Leijten, ging op onderzoek. Zij vroeg 30 vrouwelijke startups of en hoe ze bij potentiële investeerders hadden ervaren dat ze anders werden behandeld dan wanneer ze een man waren geweest. Dat leverde schokkende ervaringen op. Met het document dat dit heeft opgeleverd, wil Eline vragen krijgen voor allerlei vormen van seksisme waar vrouwelijke entrepreneurs mee te maken hebben, wanneer zij proberen investeerders te vinden voor hun bedrijf, zo meldt het Financieel Dagblad.

Een ‘bloemlezing’
Een investeerder die tegen een vrouwelijke ondernemer zegt: “We moeten natuurlijk wel gebruik blijven maken van jouw mooie gezichtje.” Of: “Jij bent de zwakke schakel in je bedrijf. Je moet sterke mannen aannemen, want jij moet lekker kinderen gaan krijgen.” Het gaat van smakeloos (“Wil je mijn chocolaatje? (…) Ik dacht dat alle vrouwen van chocolade hielden”), een gebrek aan respect (“Heb jij dit bedrijf écht zelf gebouwd?”), tot metoo- ervaringen (‘Aait herhaaldelijk over mijn been in gesprek over mijn bedrijf. We zitten aan een bar, het lijkt op die manier een date. Ik vind het niet fijn’).

‘Ik heb medelijden met je man’
Ook staan in het document voorbeelden van vrouwen die zich moeten verdedigen dat ze hun werk combineren met een druk gezinsleven. Een van de vrouwen vertelt over een gesprek met een investeerder, waarin ze aangeeft dat ze een pittige periode achter de rug heeft. Haar compagnon vertrok namelijk terwijl ze zwanger was: “Wow en dan ook nog al die hormonen en zo emotioneel”, zegt de investeerder. “Ik heb medelijden met je man.”

Zwarte lijst
Eline Leijten benadrukt dat deze ondernemende vrouwen dit soort ervaringen eigenlijk helemaal niet geneigd zijn te delen, juist omdat ze zo gevoelig liggen. Ze hoopt dat hun verhalen bijdragen aan een discussie die de investeringsmarkt moet veranderen. En dat het leidt tot een evenwichtiger speelveld tussen man en vrouw. ‘De zwarte lijst’ van investeerders die is ontstaan was aanvankelijk niet bedoeld om de media te halen”, vertelt Eline aan Sprout. “We zijn niet uit op ‘naming and shaming’, vandaar de anonimiteit, maar willen inzichtelijk maken dat sommige investeerders bedoeld of onbedoeld vrouwelijke ondernemers anders behandelen en beoordelen dan mannelijke. Ik wilde voorbeelden uit de Nederlandse markt verzamelen om het eerder aangehaald onderzoek te staven, te illustreren dat het niet om incidenten gaat en dat het voorkomt bij zowel business angels als venture capital-fondsen.”

Een interview met Eline Leijten over haar eigen bedrijf:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here