Donna Zuckerberg (ja, de zus van) over ‘mannen die niet van vrouwen houden’

0
411

Donna Zuckerberg is een Amerikaanse classica, hoofdredacteur en oprichter van de online magazine Eidolon en de auteur van het boek ‘Not All Dead White Men’ (2018). Daarin behandelt ze de toeëigening van de klassieken door misogynistische groepen op het internet. Interessant dat deze 31-jarige vrouw hierover schrijft, zeker dat we hebben we vernomen van het boek van Abram de Swaan over de nieuwe haat tegen vrouwen, uit angst voor al die vrouwen die wereldwijd naar voren hollen. Het doet ook wat denken aan de beroemde trilogie boeken en films ‘Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson aan het begin van dit millennium. Donna is de 3e uit het gezin Zuckerberg, en de zus van Facebookoprichter Mark Zuckerberg. Haar broer en zussen werken allemaal in Silicon Valley, maar zij koos juist voor de oudheid.

Classica
Na haar doctoraalstudie Engels stortte Donna zich op de Griekse tragedies en promoveerde ze op de teksten van Aristophanes en Euripides. Inmiddels ziet ze het als haar missie om de klassieke oudheid levend en toegankelijk te maken voor iedereen. In 2015 richtte ze de website Eidolon op met ‘de klassieken’ als thema. Vlak na de lancering was er opeens veel aandacht voor een bericht met als titel: ‘Waarom beleeft het stoïcisme een cultureel momentum?’

Witte boze mannen
Verbaasd gaat Donna op onderzoek uit en zo belandt ze in de krochten van het internet. Antifeministische bloggers zijn fan van de leer van de Stoa en er wordt gediscussieerd over de teksten van Ovidius. Ze ontdekt een online gemeenschap van voornamelijk misogyne, witte, boze mannen met een fascinatie voor de klassieke oudheid. Ze duikt diep in de ‘manosphere’ van mannelijke activisten, die strijden tegen ‘valse’ beschuldigingen van verkrachtingen, pick-up artists (mannen die medemannen de dominante kunst van het versieren bijbrengen, jawel) en ‘Men Going Their Own Way’ (mannen die vrouwen zoveel mogelijk de rug toekeren). Kortom: mannen die dolgraag in een tijdmachine terug zouden gaan naar ‘die goeie ouwe tijd’.

Vrouwenhaat
Donna Zuckerberg ontdekt veel overeenkomsten met het oprukkende alt-right, de wit-nationalistische stroming die uiteindelijk Trump naar het Witte Huis hielp. Daarover doet ze verslag in haar boek ‘Not All Dead White Men: Classics and Misogyny in the Digital Age’. Ze hekelt de rol van sociale media in het aanwakkeren van racisme en misogynie. “Is uw boek ook kritiek op het bedrijf van uw broer?” vroeg De Volkskrant haar. “Nee, de rol van Marks bedrijf is gering.”

De rode pil
De specifieke vrouwenwhatende digitale wereld noemt Donna Zuckerberg ‘The Red Pill Society’, naar analogie van de beroemde film ‘The Matrix’. “De schellen zijn deze mannen van de ogen gevallen, en nu zien ze dat witte heteroseksuele mannen worden gediscrimineerd in ‘gynocentrische’ samenleving.” Ze halen daarbij steun uit de klassieke boeken. Vrouwen hadden toen nauwelijks een stem, aldus Donna. “Verkrachting en onderdrukking zijn in veel teksten aan de orde van de dag. Die teksten worden door de Red Pill-gemeenschap vervolgens losgeweekt van hun context, en gebruikt om hedendaagse vrouwenhaat te verdedigen.”

Thierry Baudet en zijn potjeslatijn
Ook refereert de Amerikaanse aan onze Nederlandse Thierry Baudet, die zijn maidenspeech in het Latijn hield. Die werd onderuitgehaald door de classicus Mary Beard, die zijn beroerde grammatica en woordgebruik laakte. Donna kan alleen maar bevestigen dat Baudets Latijn belabberd is. Net als dat van veel mannen uit ‘The Red Pill Society’. “Maar je moet die mannen niet aanspreken op hun latijn, maar op hun politieke opvattingen.”

Feministen zijn hysterisch
De Red Pill-gemeenschap ziet zichzelf niet als boos, maar juist als uiterst redelijk en kalm. Het zijn de feministen die hysterisch zijn, en hun emoties niet onder controle hebben. Donna Zuckerberg is voorstander van deplatforming. “Als dit soort stemmen worden geweerd van reguliere sociale media, als dit soort websites niet worden gehost, dan zullen ze verdwijnen naar de uithoeken van het internet. Dan gaan ze bijvoorbeeld van Twitter naar het kleinere Gab, waar alleen mensen komen die menen dat Twitter de gedachtenpolitie is. Deplatforming voorkomt zo dat gematigde mensen onder de invloed raken van dit soort geluiden, er in worden meegetrokken.”

Gezellig aan de paasbrunch
Het kan iet anders dan dat er tijdens de Paasbrunch in Huize Zuckerberg heftig gaat worden gediscussieerd. Maar het is goed dat deze vrouwelijke Zuckerberg een knuppel in het hoenderhok durft te gooien, al houdt ze dan haar Facebook-broer nog behoorlijk uit de wind. Kijk en luister naar de Ted Talk van Ashley Judd. Zij kaart de digitale bagger aan: met naam en toenaam…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here