HERSTORY: over alle vrouwen van de Leidse Universiteit

0
434

Dit jaar is de 444ste verjaardag van de Universiteit Leiden. Voor deze gelegenheid organiseren masterstudentes Arts & Culture de tentoonstelling ‘Herstory: Leiden’s Leading Ladies’. Want vrouwen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Universiteit Leiden. Eerst niet altijd als student, docent of onderzoeker, maar wel als hoogleraarsvrouw, koffiejuffrouw, als bibliothecaresse of als laboratoriummedewerker………

Alle vrouwen
“Zij hebben zich net zo goed voor de universiteit ingespannen en bijgedragen aan haar groei en bloei….” Aldus docent kunstgeschiedenis Nynke Feenstra (28) in het Leids Dagblad. Uiteraard gaat het ook over de eerste vrouwelijke studenten en de academische vrouwen van vandaag de dag. De expositie HERSTORY, die vandaag opent, vertelt alles vanuit het perspectief vrouwen.

Rebellerende vrouwen
Sinds haar oprichting in 1575 trekt de Universiteit van Leiden al meer dan 400 jaar studenten aan uit binnen- en buitenland. Maar voornamelijk mannen. De eerste vrouwen werden pas toegelaten 1878. En de eerste vrouwelijke hoogleraar, Sophia Antoniadis, gaf pas vanaf 1929 colleges. Gelukkig is er sinds toen veel veranderd, maar vrouwen hebben altijd een grotere rol gespeeld op de Universiteit dan men denkt.

Athena’s Angels
Wat zijn de verhalen van de vrouwen achter de schermen: de bibliothecaresse, de vrouw van de hoogleraar, of van de koffiejuffrouw? Waarom zorgde het 13e Lustrum van VVSL (de Vereniging van Vrouwen te Leiden, nu bekend als L.S.V. Minerva) in 1965 voor wrevel met de Universiteit zelf? En met welk initiatief zetten de groep Athena’s Angels in 2016 de Senaatskamer van de Universiteit op zijn kop?

Praktisch
Dankzij een rijke collectie objecten, variërend van 19e eeuwse proefschriften tot banners van de recente Women’s Marches, komen de verhalen van deze vrouwen tot leven. De tentoonstelling ‘Herstory: Leiden’s Leading Ladies’ is de bezichtigen in de leeszaal van de Oude Universiteitsbibliotheek, van 25 april t/m 23 mei 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here