Het gevoel van contant geld

0
433

Waarom pinnen mensen nog steeds contant geld? Deze vraag houdt mij al een tijd bezig. Mijn verwachting was, dat het overgrote deel van de mensen hun dagelijkse uitgaven met de pin zouden gaan betalen. Niets is lastiger als eerst geld pinnen aan de automaat en het vervolgens net zo snel weer uitgeven in de winkel. Maar zo blijkt als ik ga googelen: mensen hebben het gevoeldat zij met contant geldmeer controle houden over hun uitgaven. Is dat werkelijk zo? Ik ben het gaan uittesten.

De laatste tijd koop ik uit duurzaamheidsoverwegingen, gebruikte spullen via Marktplaats. Het is een uitdaging om voor zo weinig mogelijk geld, een XCO walking set te kopen omdat ik graag buiten sport. Of een voetenbankje kopen, omdat mijn kat ’s avonds graag op mijn schoot ligt. Al deze aankopen heb ik contant afgerekend. Dus bij iedere aankoop heb ik het geld gepind bij de automaat en het vervolgens aan de verkopers overhandigd. Gaf dit mij een gevoel van meer controle over mijn uitgaven te houden? Eerlijk gezegd niet. Zolang het pinnen lukt, omdat de bankrekening geen roodstand aangeeft, heb je geen gevoel hoeveel geld je in de bepaalde maand hebt uitgegeven. En dit is toch de manier hoe de meeste mensen het doen. Zij pinnen eerst € 50 bij een pinautomaat en geven dezelfde dag € 50 uit bij de supermarkt. Dat vergroot je gevoel van controle dus niet. Hoe moet het dan wel?

Hier zijn een aantal oplossingen:

Ten eerste. Bedenk hoeveel geld je wekelijks wilt uitgaven aan onderhoud (food en non-food) en pin dit bedrag aan het begin van de week. Gedurende de week weet je precies hoeveel je nog mag uitgeven. Ik vind dit persoonlijk niet zo’n goede oplossing. Uit ervaring weet ik dat mensen dan aan het begin van de week het geld opmaken en gedurende de week tekort komen.

Ten tweede. Open een tweede bankrekening, waarop je regelmatig geld stort ten behoeve van alle dagelijkse uitgaven. Wanneer je je boodschappen dan pint, dan merk je heel snel of je teveel uitgegeven hebt.

Ten derde. Om echt grip op uitgaven te houden is het aan te raden, regelmatig je bankafschriften te checken en in de dure decembermaand zou je dit eigenlijk dagelijks moeten doen. Dus wees geen struisvogel en open dagelijks je bankapp op je telefoon en kijk wat er van je bankrekening is afgeschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here