Te mooie vrouwen worden op de werkvloer zowel daar mannen als vrouwen niet echt gepruimd

0
407

Ik zag zojuist een video waarin Amal Clooney met Nadia Murad, aan haar zijde, de Verenigde Naties toespreekt over de misdaden tegen vrouwen door ISIS. Een vrouw die velen (inclusief mijzelf) enorm intrigeert. Ze is al 10 jaar een autoriteit binnen de advocatuur van mensenrechten, ‘verschalkte’ een jaar of 5 geleden de zogenoemde ‘mooiste man ter wereld’ en ze ziet er privé zowel als tijdens de uitoefening van haar ambt uit, alsof ze zojuist van de catwalk wandelde. Een personality met ‘brains, beauty, attitude and style’ inclusief een opvallende aangetrouwde achternaam. Werkt dat alles in haar voordeel? Als we nieuw onderzoek moeten geloven niet. Te mooie vrouwen worden op de werkvloer zowel daar mannen als vrouwen niet echt gepruimd………

Incapabel en onbetrouwbaar
Ook worden deze aantrekkelijke vrouwen als minder betrouwbaar geschat, en als we de wetenschappers van de Washington State University moeten geloven hebben ze ook nog eens een grotere kans om ontslagen te worden. Dit omdat ze bij zowel hun mannelijke als vrouwelijke collega’s gevoelens van seksuele onzekerheid, jaloezie en angst opwekken.

Mooi stuit op weerstand
Werknemers van een online crowdsourcing platform bekeken afbeeldingen van verschillende business-vrouwen. Daarbij moesten ze aangeven hoe betrouwbaar ze dachten dat deze vrouwen waren. Ook moesten ze zeggen of deze vrouwen niet beter ontslagen konden worden. En je voelt em al komen: de mooie vrouwen scoorden laag op betrouwbaarheid en zouden door vele mannen en vrouwen de laan worden uitgestuurd. Ogeacht hun functie, status of positie.

Vooroordelen
“Zeer aantrekkelijke vrouwen worden als een bedreiging ervaren, waardoor we sneller denken dat ze onbetrouwbaar zijn”, licht hoofdonderzoeker Leah Sheppard toe. “Het zal hun dus meer moeite kosten om vertrouwen te winnen en om zichzelf te bewijzen op de werkvloer.”

Stereotypen
Het aloude vooroordeel van mannen ten aanzien om voor hen aantrekkelijke vrouwen een etiket ‘dom’ of ‘vals’ op te plakken, is dus ondanks de grote toename van vrouwen in hogere posities nog niet verdwenen. Of mannen vinden dergelijke vrouwen te intimiderend.

Hup, hup: uit die krabbenmand!
EN (en dat vind ik nog erger): vrouwen hebben de neiging om zichzelf te vergelijken met hun gendergenotes. Wanneer ze het gevoel hebben weleens minder aantrekkelijk te zijn, hebben ze uit onzekerheid de neiging om de ander als concurrente te bestempelen. Krabbenmandgedrag dus in plaats van de zo broodnodige Sisterhood. Steun elkaar dus en vergeet nooit de Britse uitdrukking ‘Beauty is the eye of the beholder’. George Clooney vindt Amal mooi, ik eveneens, maar bovenal vind ik dat zij geweldig werk verricht!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here