‘Lintjesregen’ daalt dit jaar ook neer op vrouwelijke professoren

0
217

Dit jaar zijn ter gelegenheid van Koningsdag in totaal 2882 Koninklijke onderscheidingen verleend. Bij de lintjesregen zijn in totaal 1010 vrouwen gedecoreerd, een aandeel van 35,05%. Toch nog schamel dus. Verhoudingsgewijs worden meer lintjes uitgereikt in de zuidelijke provincies, omdat de lintjescultuur daar intensiever zou worden beleefd en er daardoor meer voordrachten worden gedaan. Maar gelukkig is er dit jaar in Noord Nederland ook het een en ander naar beneden gekomen. 3 vrouwelijke hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen zijn afgelopen weekend benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, met het motto ‘Virtus nobilitat’, Latijn voor ‘deugd adelt’. Prof. dr. Linda Steg, prof. mr. dr. Martha Roggenkamp en prof. dr. ir. Jacqueline Scherpen kregen de bijbehorende versierselen opgespeld door burgemeester Peter den Oudsten in het Stadhuis van Groningen.

Martha Roggenkamp:
Hoogleraar Energierecht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG, de eerste in haar vak in Nederland en wereldwijd gezien als pionier in haar vakgebied, dat zij op de kaart zette. “Ik ben hier heel blij mee. Dit voelt als loon naar werken”, reageert zij bij RTVNoord. “Dit is een heel nieuw vakgebied. Je bent dat aan het opzetten en promoten. Het is heerlijk om dan te horen dat dit gewaardeerd wordt.”

Jacquelien Scherpen:
Hoogleraar Discrete Technologie & Productie Automatisering aan de Faculty of Science and Engineering van de RUG. Ze behoort op het gebied van meet- en regeltechniek tot de meest toonaangevende wetenschappers van de wereld. In zijn speech meldde de burgemeester dat zij geldt als een inspiratiebron voor haar studenten. Een mooi compliment, vindt ze. “Maar ik vind mijn vak erg leuk en dat probeer ik over te brengen.”

Linda Steg:
Hoogleraar Omgevingspsychologie van de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen van de RUG. Ze geldt internationaal als een van de meest vooraanstaande experts binnen haar vak. De afgelopen 25 jaar heeft zij haar expertisegebied, de omgevingspsychologie, toegepast op maatschappelijke vraagstukken van deze tijd: energietransitie en klimaatverandering. Zo heeft ze onderzocht hoe we milieubewust gedrag kunnen begrijpen, voorspellen en beïnvloeden. “‘Het is altijd leuk om erkenning te krijgen”, reageert ze dan ook. “Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen met wie ik samenwerk. Want het is altijd iets wat je samen doet. Dus dit is ook een lintje voor mijn collega’s.”

Premiere voor Femke
De eerste vrouwelijke burgemeester van onze hoofdstad mocht dit weekende ook ‘haar’ eerste lintjes uitdelen……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here