Nu op Netflix Brené Brown: ‘De beste stuurlui staan aan wal!’

0
370

Psychologie-professor Brené Brown van de universiteit van Houston werd beroemd vanwege haar buitengewoon veelbekeken Ted Talks en is auteur van maar liefst 5 bestsellers. ‘De kracht van kwetsbaarheid’, ‘Durf te leiden’, ‘De moed van imperfectie’, ‘Sterker dan ooit’ en ‘Verlangen naar verbinding’. De zoveelste goeroe van de moderne tijd of het zoveelste hulpboek voor in je Billy? Nee, zeker niet! Net als Marie Kondo is ze nu te zien op NETFLIX. En daar kom je niet zomaar. Een absolute must see om meer moed te krijgen en meer buiten je comfortzone te durven treden. Een docu die gebracht wordt door een van oorsprong zeer introverte vrouw en die op humoristische en empathische wijze af durft te wijken van de cultuur van eenheidsworst, onzekerheid en angst, waarin we in de 21ste eeuw zijn beland.

Overrompelende Ted Talk
Brené werd geboren in San Antonio, Texas. Ze behaalde een Bachelor of Social Work aan de universiteit van Texas en studeerde door voor een Master of Social Work. In 2002 ontving ze haar PhD aan de universiteit van Houston. Toen haar eerste Ted Talk in 2010 online ging, was ze compleet van de kaart door de commentaren die er kwamen, zowel in positieve als in negatieve zin. Ze deed toen al 20 jaar onderzoek naar moed en kwetsbaarheid en juist overkwam het haarzelf ook, toen ze zich open had opgesteld voor de wereld. Ze schaamde zich zo dat ze zich het liefst verstopte en om haar geest te verdoven begon ze aan een google-sessie. Daarbij stuitte ze gelukkig ook op een citaat van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt:

‘Het is niet de criticus die ertoe doet; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, wiens gezicht besmeurd is met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt, die keer op keer tekortschiet… die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse prestatie kent, en als het tegenzit, en hij faalt, in elk geval faalt terwijl hij grote moed heeft getoond.

Voor en na de schaamte
Brené Brown ziet een waterscheiding in haar leven tussen ‘voor’ en ‘na’ dit citaat. Want ervoor was haar angst voor schaamte en kritiek zodanig dat het haar verlamde. Ze durfde haar kansen niet te pakken vanwege wat anderen wel niet van haar zouden denken. Een fenomeen dat ook in de wetenschappelijke wereld wijdverbreid is. Ze hield zichzelf in feite klein met ‘Wie denk jij wel dat je bent?’ om maar niet ‘boven het maaiveld uit te steken’. Immers en zo waarschuwde mijn eigen vader me ooit ook: ‘Anders gaat je kop eraf’.

Klein blijven?
Wanneer Brené een artikel schreef, zond ze dat niet naar de New York Times, maar naar een kleinere krant. “Het was het me niet waard om in mijn kracht te staan en uit te pakken, want ik wist niet of ik de kritieken wel aankon.” Niet zo heel gek in een tijd waarin bedreigingen, internettrollen en reaguurders veel van het (online) leven bepalen. Mensen, en vrouwen nog vaker dan mannen, praten zichzelf zodanig vaak in ‘dat ze iets niet kunnen’ of ‘niet goed genoeg zijn’ dat er sprake is van een ‘imposter syndrom’, vertaald in het Nederlands als het bedriegerssyndroom. Vreneli Stadelmaier schreef er een boek over en noemt het ‘de papegaai op je schouder’, de zeurende innerlijke criticus.

Weg met de roeptoeters!
Terug naar Brené Brown. Nadat ze het citaat van Roosevelt goed tot zich had genomen, stelde ze een aantal basisregels op voor zichzelf, maar dus ook voor de rest van de wereld.
1. Betreed de arena, ga doen wat je vindt dat je moet doen, niemand weet vantevoren of iets lukt of niet.
2. Kwetsbaarheid is dus geen zwakte, maar moed.
3. Degenen die de meeste negatieve kritiek uiten, weten het minste. In het Nederlands: de beste stuurlui staan aan wal.
4. Zeg niet dat de mening van anderen je niets doet. Mensen zijn sociale wezens. Maar luister niet naar de roeptoeters, maar alleen naar degenen die van je houden, juist met je imperfecties en onzekerheden.

Linda de Mol
Dat dit laatste moeilijk is en met vallen en opstaan geleerd wordt: daarover gaat het ook in de laatste editie van LINDA magazine. Naamgeefster Linda de Mol staat op de cover met een wit overhemd, waarop allerlei woorden en zinnen staan die ze in de afgelopen jaren naar zich toegeslingerd kreeg. De meeste van die opmerkingen glijden gemakkelijk van haar af, maar er zijn uitzonderingen, zo vertelt ze in haar editorial. “Een twitteraar was het niet eens met mijn berekening bij ‘Miljoenenjacht’ en schreef: ‘Duidelijk dement, net als haar moeder’. Dat die heel erg pijn deed en me de hele avond totaal van slag bracht, behoeft geen uitleg.”

Doe het!
Maar als je vervolgens achter de Gooise geraniums gaat zitten, schiet het helemaal niet op. Ga dus spreken, schrijven of anderszins je mening en kennis uitdragen. Of: neem die spannende baan aan of die uitnodiging voor een interview. Denk niet: ‘Waarom ik?’, maar denk: ‘Wat leuk dat ik gevraagd wordt’. Kritiek krijg je er gratis bij, of je die nu leest of niet. Vooral van de professionele haters en domme reaguurders op internet. Of, zoals een vriendin van mij altijd zegt: “Effe de asociale media checken!” De grootste vooruitgang maak je als je uit je comfortzone stapt en daar is dus moed voor nodig. Brené Brown benadrukt dat kwetsbaarheid niet gaat over winnen of verliezen, maar om de moed om er te zijn als je geen contrôle hebt over de uitkomst.
‘Brené Brown: The Call to Courage’ op Netflix is feitelijk een lange Ted Talk met meer camera’s en een groter publiek. Ze spreekt ons letterlijk en figuurlijk moed in!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here