‘Hi, my name is Éva, follow me’: de Holocaust in tijden van Instagram

0
307

‘Lief dagboek, je bent mijn allerbeste vriendin en voor jou heb ik geen geheimen’. Een gewone regel tekst die je zomaar kunt aantreffen in elk willekeurig dagboek van tienermeisjes. Ware het niet dat deze frase komt van de Joodse Éva Heyman. Zij is in Hongarije en Roemenië een net zo bekende naam als Anne Frank bij ons. Éva schreef dit in 1944; ze was toen 13 jaar. Ze had haar dagboek zodanig op slot gedaan, dat niemand erbij kon. In datzelfde jaar nog wordt ze samen met haar grootouders, waar ze woont, opgepakt en naar Auschwitz getransporteerd en na 3 maanden door de nazi’s vergast. Haar moeder die wonderwel overleefde, vindt haar dagboek na de oorlog. Om haar omgekomen dochter te eren en om de wereld te waarschuwen voor dergelijke gruwelen, laat ze het publiceren. Van omstanders in de hel van Auschwitz verneemt ze hoe Éva door Mengele ‘himself’ (sic) de dood in werd gedreven. Dat beschrijft Agnes Zsolt in haar voorwoord….

De engel des doods
‘Een goedaardige vrouwelijke arts probeerde mijn kind nog te verstoppen, maar Mengele vond haar. Éva’s voeten zaten onder de wonden en zweren en dus werd ze op de truck gegooid die haar naar de gaskamer zou rijden.’ Moeder Agnes kon niet meer leven met deze gedachte, ze werd depressief en zou uiteindelijk zelfmoord plegen. Éva’s dagboek is er nog wel en is een document. Het loopt van 13 februari t/m 30 mei 1944, dat is 3 dagen voordat ze gepakt zou worden.

Sjoa op Instagram
Haar schrijfsels zijn nu omgezet naar de huidige tijd. Namelijk naar een reeks Instagram Stories. Een project bedacht en betaald door de Israelische zakenman Mati Kochavi en zijn dochter Maya Kochavi. Het verhaal begint doodgewoon. Éva (gespeeld door de jonge Britse actrice Mia Quiney) vertelt over de eerste hakken die ze krijgt voor haar 13e verjaardag. Ze filmt zichzelf terwijl ze een ijsje eet in het park en ze is verliefd. Alles verandert snel wanneer de nazi’s de jacht op de Joden openen. In 70 korte episodes neemt ze de kijkers mee door haar levensverhaal. Van een gelukkig gezin in Hongarije, naar de invasie van de Duitsers, haar familie moet in het getto gaan wonen, tot ze uiteindelijk naar dodenoord Auschwitz gedeporteerd wordt en dus niet meer terugkomt.

Ze wilde persfotograaf worden….
De bedoeling van de makers is om de herinnering aan de Holocaust dichter bij een jong publiek te brengen. De 27-jarige Maya Kochavi groeide hoofdzakelijk op in New York. Ze richtte StelloGirls.com op, een ‘empowerment’-blog voor tienermeiden. Voorts zet ze haar kennis van sociale netwerken in om internationale bedrijven te adviseren hoe met jongeren te communiceren. Zij vindt dan ook dat deze stories Éva Heymann juist weer tot leven brengen, meldt het CIDI op haar site. “Zij wordt een echte, tastbare, dynamische personage dat over haar leven vertelt, net als miljoenen mensen dat tegenwoordig doen. We hebben onderzoek gedaan naar Éva en haar leven en we werden verliefd op haar. We vroegen ons af hoe Éva, die ervan droomde persfotografe te worden, haar leven zou vastleggen als ze een smartphone had gehad, compleet met de camera waar ze zo naar verlangde. We hopen dat we erin zijn geslaagd haar ervaringen en gedachten over te brengen zoals zij ze heeft beleefd, en op deze wijze de gruwelijkheden van de Sjoa over te brengen op een wijze die begrip en mededogen brengen.”

Jom Hasjoa
De beelden voor het Instagram-account werden opgenomen in Oekraïne. Er werkten 400 mensen mee aan de productie. Het verhaal werd deze week in gedeeltes gepost. Gestart op 30 april, de dag voor Jom Hasjoa, de herdenkingsperiode voor de Holocaust. Het laatste deel van de Instagram-story werd geüpload op 2 mei rond 20:00 uur, vlak voordat een sirenegeluid in Israel Jom Hasjoa afsluit.

‘Liefste dagboek, ik wil niet sterven. Ik wil leven, zelfs als het betekent dat ik de enige persoon zou zijn die wordt toegelaten om te blijven. Ik zou wachten op het einde van de oorlog in een kelder of op het dak of in een geheime kier.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here