De reis van Nederlands oerfeministe Aletta Jacobs: Step Vaessen een eeuw later

0
532

Op 9 mei 1919, werd in Nederland het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen. Het was de kroon op het werk van arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929). In een 5-delige historische reisserie gaat journaliste Step Vaessen op zoek naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Aletta in 1911 en 1912 maakte…..

Grensverleggend
Het leven van Aletta Jacobs is een aaneenschakeling van grensverleggende daden en opvattingen die dwars tegen de mores van haar tijd in gaan. Meisjes mogen niet naar het voortgezet onderwijs; Aletta gaat naar de HBS. Vrouwen zijn niet welkom op de universiteit; Aletta gaat medicijnen studeren en wordt de eerste vrouwelijke arts van Nederland. Getrouwde vrouwen verliezen hun zelfstandigheid; zij creëert met haar man, politicus Carel Victor Gerritsen, een vrij huwelijk.

Ook 100 jaar terug al trollen en haatmails
Vrouwen mogen niet stemmen; zij wordt decennialang de onvermoeibare strijdster voor een wetswijziging, die er in 1919 uiteindelijk komt. Aletta Jacobs is een vrouw die jarenlang hoon en haat over zich heen krijgt, maar die zich daardoor niet uit het veld laat slaan. Een vrouw met opvattingen die haar tijd ver vooruit zijn. Haar tijd? Of ook onze tijd?

Wereldreis
In 1911 vertrekt Aletta Jacobs samen met de Amerikaanse feministe Carrie Chapman Catt voor een reis die anderhalf jaar zal duren. Hun doel: vrouwenkiesrecht en vrouwenrechten overal waar ze komen op de kaart zetten. De twee vrouwen zijn in de 50, ze reizen in lange fluwelen jurken met hoeden, per boot, in lokale koetsjes, draagstoelen of per ezel. Beiden schrijven reisbrieven. De verslagen van Aletta worden gepubliceerd in dagblad De Telegraaf.

De TV-serie
In ‘Aletta’s reis’, geregisseerd door Marlou van den Berge en Djoeke Veeninga, reist Step Vaessen door 5 landen die Aletta Jacobs ook bezocht op zoek naar de Aletta’s van nu. In elke aflevering staat een thema centraal.
12 mei: Indonesië – seksuele vrijheid.
19 mei: Israël – religie & huwelijk.
26 mei: Zuid-Afrika – politieke macht.
02 juni: China – onderwijs & onafhankelijkheid.
09 juni: Nederland – het vrouwenlichaam.

Op vrijdag 10 mei vindt de feestelijke première van ‘Aletta’s reis’ plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. De serie is geproduceerd door Paul de Bont Producties in co-productie met de NTR en wordt uitgezonden temidden van een keur aan activiteiten ter herdenking van een eeuw vrouwenkiesrecht in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here