Groningen ging voorop in de strijd voor vrouwenkiesrecht en dat is reden voor een feestje!

0
402

Groningen was de thuishaven van Neerlands oerfeministe Aletta Jacobs. In het kader van een eeuw algemeen stemrecht komt Het Groninger Museum met de tentoonstelling ‘Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht’. Hier is te zien en te ervaren hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk.

Groningen voorop
Het Groninger Museum geeft een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis rondom de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin Dokter Aletta Jacobs een prominente rol speelde. De expo laat zien dat de beweging hier breed gedragen werd: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’ in 1894 actieve afdelingen.

Wereldwijde strijd
Tegelijkertijd was de kiesrechtbeweging een wereldwijd fenomeen en waren de Nederlanders belangrijke partners in deze internationale strijd. De expositie geeft een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht en laat ook zien dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt.

Parafernalia
‘Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht’ illustreert aan de hand van onder meer vaandels, foto’s, cartoons, schilderijen en historische documenten hoe de actie werd gevoerd. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het vaandel van de International Woman Suffrage Alliance uit 1911, gemaakt door de beroemde textielvervaardiger Handarbetets Vänner uit Stockholm. Het wetswijzigingsartikel, uitgeleend door het Nationaal Archief, vormt een andere mustsee. De expositie loopt t/m 15 september 2019.

Eeuwfeest
Donderdag 9 mei 2019 is het precies 100 jaar geleden dat de Tweede Kamer de wet aannam waarmee het algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen een feit werd. Daarom zet het Groninger Museum, in samenwerking met het Comité 100 Jaar Vrouwenkiesrecht, Atria, Verhalen van Groningen, het Groninger Forum en de Rijksuniversiteit Groningen, deze dag de deuren wijd open voor de viering van 100 Jaar Vrouwenkiesrecht. O.a. Zomergasten-presentator én Groningse Janine Abbring is van de partij. Op naar het Noorden dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here