Azijn is levensreddend voor vrouwen

0
951

Een jaar of 5 geleden werd mijn oog getrokken naar een bericht waarin stond dat met een eenvoudige methode het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker in India met eenderde gedaald was. In onze westerse wereld helpen uitstrijkjes en laboratoriumtests bij het preventief behandelen van baarmoederhalskanker, maar voor vrouwen in de derde wereld zijn deze tests door hun hoge prijs onbereikbaar. Het wondermiddel? AZIJN!

Goedkoop en werkzaam
Deskundigen spraken toen en spreken van een verbazingwekkende ontdekking die jaarlijks tienduizenden vrouwen het leven kan redden, omdat de ladykiller kan worden opgespoord voor deze de behandelingsfase voorbij is. Voor de azijntest is geen duur laboratorium nodig, het is goedkoop en kan worden verricht door iemand die slechts 2 weken opleiding nodig heeft. De baarmoederhals wordt bij de test ingesmeerd met verdunde azijn, die abnormale cellen in korte tijd van kleur doet veranderen.

Moederdagazijn
Dit jaar verschijnt er op Moederdag een even eenvoudig als bijzonder product in de schappen van onze nationale Super Abert Heijn: ‘Miracle Life Saving Vinegar’. Door dit te kopen, doneer je aan de Female Cancer Foundation en help je mee baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen.

BMHK de wereld uit
De Female Cancer Foundation heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld waarbij vrouwen snel kunnen worden getest en geholpen aan (een voorstadium van) baarmoederhalskanker, de enige kankersoort die uitroeibaar is. Deze methode past FCF al een decennium met succes toe in Afrika en Azië. In de afgelopen 10 jaar heeft de stichting al miljoenen vrouwen kunnen helpen. Op dit moment werken zij samen met de World Health Organization aan een actieplan om baarmoederhalskanker per 2030 overal ter wereld uit te bannen.

SOA
Het humaan papilloma virus, kortweg HPV, is in het merendeel van de gevallen de veroorzaker van baarmoederhalskanker, maar ook van andere soorten kankers bij zowel vrouwen als mannen. Meisjes van 12, en tegenwoordig gelukkig ook jongens, kunnen in Nederland een vaccinatie krijgen, omdat het virus meestal wordt overgedragen bij de eerste seksuele contacten. In die zin is het dus een soa, waartegen condooms geen complete bescherming bieden.

Signaleren = op tijd genezen
Normaal gesproken is het weefsel op de baarmoedermond roze, maar als deze door een wattenstaafje met een paar druppels natuurazijn wit kleurt, is dat een signaal dat er snel delende cellen aanwezig zijn. Door de baarmoedermond vervolgens te behandelen met stikstof, sterft het slechte weefsel af. Die cellen komen dan nooit meer terug. Vroege signalering vergroot de kans op genezing, vertelt oprichter van de FCF, gynaecoloog-oncoloog Prof. Dr. Lex Peters.

Ladykiller
Elke 2 minuten overlijdt er een vrouw aan baarmoederhalskanker. In Nederland krijgt iedere vrouw vanaf 30 jaar elke 5 jaar een uitstrijkje, maar voor die methode zijn helaas niet overal ter wereld de middelen of praktische mogelijkheden. “Met de See & Treat-methode kunnen we de ziekte in afgelegen gebieden of sloppenwijken vroegtijdig signaleren en direct behandelen”, legt Lex Peters uit. “Daarnaast kunnen we vrouwen dan ook voorlichten over de risico’s en het voorkomen van baarmoederhalskanker. Met een simpel middel als natuurazijn kunnen we vrouwen, hun partners en kinderen een hoop ellende besparen.”

Eva Jinek & Jennifer Hoffman als vakkenvullers
Als aftrap voor de actie, gaan FCF-ambassadrices Eva Jinek en Jennifer Hoffman de nieuwe flessen Miracle persoonlijk in de schappen zetten bij Albert Heijn. Miracle Life Saving Vinegar, speciaal voor deze actie ontwikkeld door natuurazijnproducent Burg Group en reclamebureau TBWA\NEBOKO, is verkrijgbaar voor het luttele bedrag van €1,50. De fles zelf is ook bijzonder. Deze is geblazen in de vorm van het vrouwelijk lichaam, waardoor hij een echte eyecatcher is in de keuken. De limited edition natuurazijn is alleen vanaf Moederdag een weeklaag verkrijgbaar in de AH. Het volledige bedrag komt ten goede van de Female Cancer Foundation. Een echt ‘hebbeding’, een ‘collector’s item’ dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here