Waar blijft Nederlands eerste vrouwelijke premier? Eveline van Rijswijk heeft het antwoord!

0
729

Vandaag is het exact 100 jaar geleden dat vrouwen zowel letterlijk als figuurlijk eindelijk een ‘stem’ kregen. Als je nadenkt over de geschiedenis der mensheid over al die duizenden jaren, is een eeuw nog maar heel kort. En er ging een behoorlijke strijd aan vooraf. Wat heeft het algemeen kiesrecht voor Nederland betekend? Hoe staat het nu met de positie van vrouwelijke politici? En last but not least: wanneer krijgen we nou eindelijk eens een vrouwelijke premier?

Te belangrijk om aan mannen over te laten
Eveline van Rijswijk maakt met haar audiovisuele onewomanshow ‘De Première’ de balans op. Waarom is gelijke representatie zo belangrijk en hoe krijgen we nog meer vrouwen in de politiek? Samen maken we een strijdplan voor de komende honderd jaar. Want Els Borst zei het al: “Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.”

HERSTORY
Bij de grondwetswijziging van 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Maar het actief kiesrecht werd alleen opengesteld voor mannen, zij het dat de Grondwet het mogelijk maakte dat de wet het actief kiesrecht ook uitbreidde tot vrouwen. In 1918 werd Suze Groeneweg voor de SDAP als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. In september 1918 diende het vrijzinnig-democratische Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, dat onder druk van de revolutionaire bewegingen in 1919 werd aangenomen: op 9 mei door de Tweede Kamer (met 64 tegen 10 stemmen) en op 10 juli 1919 door de Eerste Kamer (met 34 tegen 5 stemmen). De wet-Marchant trad in werking op 28 september 1919. Vanaf deze datum heeft Nederland dus het algemeen kiesrecht.

Niks genderneutrale wc
Van een speciale toiletkamer in 1918 (toen de eerste vrouw Suze Groeneweg in de kamer kwam) tot aan plastic rondom een tafelpoot zodat de panty van de eerste vrouwelijke minister tijdens de ministerraad niet stuk ging in 1956: het Binnenhof moest zich duidelijk voorbereiden op de komst van vrouwelijke politici. Van het broekpak van Anneke en de 50 koeien voor Erica tot aan de pitspoezen van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij.

Het zal es tijd worden
Hoewel Marga Klompé (die genoemd werd als premier) in 1967 zei dat Nederland voor een vrouwelijke premier psychologisch nog niet rijp was, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Eveline wel helemaal klaar voor. Daarom geeft ze tips aan mannen én vrouwen, zodat die première van de eerste vrouwelijke minister-president in Nederland niet lang meer hoeft te duren.

Groningen
Vandaag staat Eveline van Rijswijk in het Groninger Museum bij de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht Groningen’. Met voorstellingen, interviews, muziek, lezingen en rondleidingen. Ook van de partij: Marene Elgershuizen, Izaline Calis, Janine Abbring, Mineke Bosch, Devika Partiman, Eveline van Rijswijk, Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster en Koor Bladgoud. De toegang tot alle activiteiten is gratis, maar vol=vol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here