Zadel jezelf niet op met teveel abonnementen!

0
365

Tijdens de financiële crisis zochten veel ondernemers naar meer zekerheid van inkomsten. Het nieuwe verdienmodel werd toen de abonnementenstructuur. Ondernemers bonden klanten aan zich door hun producten in abonnementsvorm aan te bieden. Ze kregen hiermee zekerheid van inkomsten en namen daartegenover genoegen met een lagere winstmarge.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een abonnementsvorm voor. Voor de grap heb ik alleen het woord ‘abonnement’ gegoogled. En dan komt er toch een oneindige lijst met hits tevoorschijn, van pretparken tot groenteboxen. Neem ook eens de scheermesjes voor mannen, waar de afgelopen jaren heel veel reclame voor gemaakt is. Mannen hoeven de deur niet meer uit om scheermesjes aan te schaffen, want deze worden maandelijks per post toegestuurd.

Vanuit de kant van de ondernemer begrijp ik dit verdienmodel, maar vanuit het gezichtspunt van de klant – ondernemers en particulieren – vind ik het risicovol. Je komt namelijk niet snel van je abonnement af, als je je er voor een jaar of meer aan verbonden hebt. En dus kun je niet meer snel schakelen op het moment dat je inkomen minder wordt.

Soms spreek ik mensen, die overal abonnementen voor hebben afgesloten. Van het telefoonabonnement en Netflix tot en met de sponsoring van de Goede Doelen. Ja, ook de Goede Doelen hebben hun weg naar het nieuwe verdienmodel gevonden. Dit wordt bij de mensen gebracht als: ‘het kost maar € 3 per maand’. Ja, maar tel alles maar eens bij elkaar op: € 3 voor een goed doel, € 25 voor een telefoonabonnement, € 15 voor extra sportzenders, € 30 voor de sportschool, € 25 voor de groentebox en ga zo maar door. Als je niet uitkijkt dan loopt het totale bedrag op tot vele honderden euro’s per maand. En het zijn allemaal automatische afschrijvingen. Dus je realiseert je niet eens meer dat het om veel geld gaat.

Ik kies er zelf voor zo min mogelijk van een abonnementenstructuur gebruik te maken. Liever betaal ik wat meer, maar heb ik wel de flexibiliteit om mijn uitgaven aan te passen aan mijn inkomsten. Zelf heb ik het advies van Annemarie van Gaal ter harte genomen dat ze frequent deelt in het tv-programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’ en betaal voortaan mijn zorgverzekering in een keer. Krijg ik tenminste een betalingskorting van 1% en heb ik niet meer die maandelijkse automatische afschrijving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here