Kraak eens wat vaker een nootje. Daar word je slimmer van (en je kinderen ook)

0
386

Ik kreeg van mijn moeder vroeger als ik uit school kwam en nog huiswerk moest maken altijd een bakje met studentenhaver mee naar boven. Je weet wel: gemende noten en gemengde zuidvruchtjes door elkaar heen. Dat zou volgens mijn moeder mijn brein wel helpen. Vele jaren later blijkt ze nog gelijk te hebben ook (haha) en studentenhaver heeft niet voor niets die naam gekregen. Het is hét voer voor het brein. In Engeland zeggen ze: ‘Don’t go nuts. Eat nuts!’

Hersenen vreten energie
Vitamine E in noten beschermt de bloedvaten in de hersenen en voorkomt verkalking. B-vitamines zijn goed voor de zenuwen en zorgen voor een betere reactietijd en motoriek. Denken kost namelijk veel energie. Van elke hap eten die we binnenkrijgen, is maar liefst 20% aan energie bestemd voor onze hersenen. Denk dus ook aan ‘de studentenhaver’ voor als je nu kinderen hebt die middenin tentamens en examens zitten. Walnoten hebben een vorm die veel gelijkenis vertoont met menselijke hersenen. Dat speelt in dit verband uiteraard geen rol, maar het is wel frappant dat walnoten het meest positieve effect hebben op ons koppie.

Dagelijks een handjevol gemengd
Met een handjevol noten per dag doe je je lichaam een groot plezier. Vele malen meer dan met chips, kaas en worst. Noten verlagen het LDL-cholesterol, wat helpt om bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd (de gunstige variant) vet. Alle noten en pinda’s zijn goed voor je. Ik eet ze het liefst gezouten, omdat ik een pagebloeddruk heb. Maar voor mensen die juist aan de kant van de hoge bloeddruk zitten, zijn de ongezouten varianten beter. En de bereiding maakt daar bij niet uit. Dus ongebrand (rauw), gebrand of geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten. Daarom rekent Het Voedingscentrum ze daaronder.

Vega’s
Voor vegetariërs is het helemaal nuttig. Zij moeten hun inname van selenium grotendeels uit noten halen. Vooral paranoten bevatten veel selenium. Amandelen en hazelnoten bevatten het daarentegen nauwelijks. Vrouwen die in verwachting zijn en geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen, blijkt uit onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health. Voor het onderzoek werd een beroep gedaan op 2200 moeders in spe. Wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, drinkt, denkt, voelt en doet heeft grote invloed op het aanstaande wereldburger, daarvan heeft de wetenschap ons in de laatste paar decennia wel van overtuigd.

Het I.Q. heb je van je moeder
Je zult zeggen dat een kind altijd een product is van het DNA van zowel moeder als vader. Maar interessant daarbij is een studie Veel van de hersenstructuren erven kinderen van hun vader, maar juist het I.Q. wordt via de moeder doorgegeven. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Psychology Spot. Vrouwen hebben namelijk 2 X-chromosomen (XX), terwijl mannen een X en Y hebben (XY). Op het X-chromosoom zitten tientallen genen die van invloed zijn op intelligentie. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat het kind van zijn vader krijgt, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen. Reeds uit eerder grootschalig onderzoek uit 1996 onder 12.686 mensen bleek dat de beste voorspeller van intelligentie de moeder is. Uiteraard spelen ook milieu- en cultuur-factoren mee in de ontwikkeling van het I.Q. van een kind, zoals bijvoorbeeld de ruimte en de mogelijkheden die een kind heeft om zijn intelligentie te ontwikkelen.

Gezond sperma
Dat wil niet zeggen dat je je mannelijke partner met wie je graag een kind wil geen nootjes voor hoeft te zetten. Gezond leven is namelijk voor de kwaliteit van het sperma doorslaggevend, blijkt uit een onderzoek van Sara Pauwels van de KU Leuven. Zij volgde 190 stellen, waarvan 40 al voor de zwangerschap. Ongezonde voeding van de vader in wording vergroot de verandering in het uitlezen van dna van bepaalde genen, waardoor er een groter risico is op bijvoorbeeld aangeboren obesitas voor het kind. Er wordt een periode van 3 maanden gehanteerd, omdat de aanmaak van spermacellen dat duurt. Alles wat je in die periode eet, kan invloed hebben op de productie van zaadcellen. Knabbelen maar met z’n allen!

Met Rotterdamse tongval
Hania Boer is in de online show ‘Slim Met Noten’ te zien op het YouTube-kanaal van Bas Boer Noten uit Rotterdam….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here