Wie wordt de opvolgster van Mark Rutte?

0
230

Ons huidige kabinet is re-de-lijk in balans: van de 24 bewindspersonen zijn er 10 vrouw, onder wie 6 ministers. Ook 2 van de 3 vice-premiers zijn vrouw: Kajsa Ollongren en Carola Schouten. Maar premier Mark Rutte had toch niet echt een goede uitleg voor het feit dat ‘ zijn’VVD maar 1 vrouwelijke minister leverde. Hij zei: “Ik had er graag meer willen hebben. Maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is.” De genderbalns noemde hij zelfs ‘secundair’. Zelfs vrouwen uit zijn eigen partij vonden dat een waardeloos excuus om maar niet teveel te hoeven zoeken. Want tsja: vrouwen schreeuwen minder dan mannen hun ambities van de daken…….

Met dank aan Els Borst
Bijna alle politieke partijen hebben vrouwennetwerken die bij het opstellen van de kieslijsten en bij het invullen van vacatures wijzen op beschikbare vrouwen. Bij D66 is dat het Els Borst Netwerk en die hanteren terecht de leus van hun naamgeefster: ‘De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten’. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en nog steeds heeft er nog nimmer een vrouw ‘het torentje’ bemand. Tijd voor verplichte vrouwenquota, vrouwen moeten vaker en slimmer op een vrouw stemmen en vrouwen moeten elkaar steunen. En heus dan kan!

Boven de partijen staan
De Britse parlementariër Rachel Reeves publiceerde recent ‘Women of Westminster’. Een rode lijn in dit boek is dat vrouwen, meer dan mannen, boven de politieke partijen willen staan. “Decennialang speelden vrouwen een marginale rol binnen hun partijen, dus zochten ze bondgenoten bij vrouwen bij andere partijen, in de Lady Members’ Room” verklaart Rachel nader. Volgens haar hebben vrouwen in de politiek voor grote veranderingen gezorgd. Inhoudelijk gezien is er meer aandacht voor onderwerpen die vrouwen extra aangaan, zoals kinderopvang. Daarnaast signaleert ze dus dat vrouwen minder gebonden zijn aan een politieke stam. “Het blijft jongleren, maar ik heb het makkelijker dan de vrouwen die mij voor gingen in het parlement. Er zijn weinig nachtelijke zittingen meer, er is een crèche in het parlement en zwangere afgevaardigden kunnen sinds kort op afstand stemmen.”

Solidariteit
Sisterhood is dus ook in de politiek zeer belangrijk. Of je nu in de gemeentelijk of de provinciale politiek zit of dat je in ‘Haagse kringen’ verkeert. Dat vertelde ook Liesbeth van Tongeren (GL) vorig jaar in haar afscheidsspeech voor de Tweede Kamer, omdat zij wethouder werd in de hofstad. Collega Vera Bergkamp (D66) deelde royaal haar inbreng als zij niet al te best voorbereid de plenaire zaal in kwam, omdat ze 2 debatten tegelijk moest doen. En met Sharon Gesthuizen (SP) kon ze praten over de impact van de politiek op haar privéleven. “Dergelijke solidariteit is hard nodig, want hoewel het inmiddels 2018 is, is de landelijke politiek in Nederland nog altijd een mannenbolwerk”, aldus Liesbeth van Tongeren destijds.

Margriet van der Linden
Bij talkshow M met Margriet van der Linden werd afgelopen donderdag 9 mei stilgestaan bij 100 jaar kiesrecht voor vrouwen. Een tafel vol politici praat over de stand van de diversiteit in de Nederlandse politieke arena. Spoiler: valt vies tegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here