Anne Faber en Julie van Espen zijn al dood: een dringende oproep aan alle vrouwelijke IT’ers!

0
275

Vorig jaar telde De Europese Unie 8,9 miljoen IT’ers. Daarvan is maar 17% vrouw, dus zo’n anderhalf miljoen. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere vormen van diversiteit: leeftijd, geaardheid, etniciteit en religie, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Dat gebrek is jammer (eufemistisch uitgedrukt) voor ons allemaal. Ik moest daar gisteren aan denken toen ik beelden zag van de stille tocht van maar liefst 15.000 mensen in Antwerpen, naar aanleiding van het tragische overlijden van Julie van Espen als gevolg van (seksueel) geweld.

Anne & Julie
Wat het een met het ander te maken heeft? Nou heel veel. Al dikwijls, ook vlak nadat Anne Faber hier in Nederland een soortgelijk slachtoffer werd als de Vlaamse Julie, heb ik me gek zitten peinzen over het feit dat we tot op het ‘kleinste kamertje’ middels onze GSM’s verbonden zijn met de rest van de wereld, maar dat het tot nu toe niet gelukt is een systeem te bedenken waarmee mensen overal veilig zijn. We kunnen natuurlijk met een beschuldigend vingertje naar allerlei instanties wijzen, maar fouten worden nou eenmaal overál gemaakt. Voorkomen dat het fataal wordt kan wél met het juiste denk- en ontwikkelwerk. Ik als technobeet ben helaas niet is staat de praktische details te ontwerpen en daarom begon ik hierboven over het gebrek aan diversiteit in de IT, zo u wilt ICT.

Diversiteit werkt
Ingenieurs en wetenschappers zijn ook maar mensen en kijken vaak niet verder dan hun eigen neus lang is. Dus zullen ze zich vooral bezig houden met zaken in hun eigen interessesfeer. Een team van jonge ontwikkelaars heeft minder kijk op problemen waar mensen van in de 70 en 80 (soms letterlijk) tegenaan lopen. Of het moet zijn dat ze dit bij hun ouders signaleren. Een ander geval uit de praktijk: een team westerse ontwikkelaars ontwerpt een zeepdispenser die alleen werkt wanneer er blanke handen onder gehouden worden. Shame! En anno 2019 is het helaas nog steeds zo dat meisjes en vrouwen meer aan hun veiligheid moeten denken dan jongens en mannen. Want zowel Anne Faber als Julie van Espen werden vermoord toen het nog licht was en waren niet op gekke plekken, om maar gelijk van het idiote commentaar af te zijn van ‘wat moest ze daar dan ook op dat tijdstip?’

Aan alle techneuten:
Dat betekent mijns inziens dat vrouwen zich ook beter kunnen voorstellen wat er nodig is om bij eventuele aanvallen peilsnel en effectief alarm te slaan, nog voordat zo’n ‘roofdier’ iemands telefoon afhandig heeft gemaakt of al tot uitbarsting is gekomen. En hier komen dan de vrouwelijke IT’ers om de hoek. Lieve, slimme, intelligente vrouwelijke techneuten: kunnen jullie iets bedenken waarmee onze meiden en vrouwen veilig zijn? Ik weet dat er al pogingen in die richting ondernomen zijn en kom me vooral niet aan met wat niet werkt, maar please: ontwikkel iets wat dat wel kan. Als Anne en Julie bijvoorbeeld nog net aan een koordje aan hun fietsstuur of jas hadden kunnen trekken waardoor er zowel een snerpend alarm was afgegaan, tegelijkertijd met een seintje naar de dichtstbijzijnde meldkamer, waren we misschien wel op tijd geweest. Nogmaals: dit komt uit het brein van iemand die wel creatief kan denken, maar geen technisch expert is.

Nobelprijs
Nederland zit qua IT-vrouwen gezien precies op het Europese gemiddelde, berekende Eurostat. Hoewel er overal meer mannen dan vrouwen in de branche werken, zijn er onderlinge verschillen. Bulgarije heeft bijvoorbeeld met 28% het grootste aandeel tech-vrouwen. Internationale samenwerking voor een veiligheidsinstrument is dus absoluut geboden. Lieve, intelligente slimme gendergenotes van me: zouden jullie je fantastische kennis en know-how de komende tijd eens kunnen richten op dit probleem? Deze oproep is uiteraard ook aan mannen gericht, want het zal je moeder, je zusje of je vriendin maar eens zijn die ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plek’ is omdat er een ‘verkeerd persoon’ rondloopt. En IT’ers: zouden jullie mij dan alsjeblieft op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen? Ik ben bij voorbaat al beretrots op een team van mensen dat er straks voor gaat zorgen dat heel wat ouders rustig kunnen gaan slapen. De Nobelprijs wacht jullie.

Teamwork, maar dan echt
Wereldwijd wordt er al jaren campagne gevoerd om meer vrouwen in de IT te krijgen. Door bijvoorbeeld Neelie Kroes en actrice Keira Knightley, hoofdrolspeelster in ‘The Imitation Game’. Zij noemde het bijvoorbeeld ‘een probleem’ dat slechts 20% van de medewerkers bij Google vrouw is. Dat kun je hoofdschuddend aanhoren, maar in het licht van bovenstaande toch ook goed begrijpen. Van diversiteit wordt iedereen namelijk beter!

O ja P.S.:
Zoveel mogelijk delen van dit bericht wordt zeer op prijs gesteld.
Liefs, Annedieke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here