38 jaar cel en 148 zweepslagen voor Iraanse die zonder hoofddoek naar rechtbank komt (*&^%$#@!)

0
493

Hoe modern een aantal islamitische landen in het Midden-Oosten en ‘de Golf’ zich ook willen voordoen met moderne architectuur en luxe resorts: op mensenrechten- en met name vrouwenrechten-gebied is het er Middeleeuws. Alleen al bij de titel boven dit bericht schieten de tranen je in de ogen. Ja we hebben allemaal weleens (stiekem) zoiets bedacht voor een sadistische pedofiel of een massamoordenaar. Maar 38 jaar cel en 148 zweepslagen is de straf waartoe de Iraanse advocaat en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh is veroordeeld door een islamitische rechtbank in Teheran. En waarom? In Iran mogen vrouwen en meisjes hun huis niet verlaten zonder een hoofddoek of kleding die hun armen en benen bedekt. Nasrin Sotoudeh wilde daar verandering in brengen

Zonder sluier een prostituee
Hiervoor werd zij opgepakt en tot bovenstaande wrede idiote straf veroordeeld in Iran, een land dat ook plaats neemt in het VN-comité voor de rechten van de vrouw. Nasrin Sotoudeh wordt namelijk beschuldigd (ja je mond gaat nu openvallen) van ‘het aanzetten tot corruptie en prostitutie’, ‘het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier’, en daarmee ‘het verstoren van de openbare orde’.

Wreed, wreder wreedst
Het is de wreedste straf ooit die Amnesty International de laatste jaren heeft gedocumenteerd tegen een mensenrechtenverdediger in Iran. Het lijkt erop dat de autoriteiten, aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten, de onderdrukking opvoeren.

Sacharovprijs
Nasrin Sotoudeh verdedigde o.a. activisten en oppositieleden die in 2009 waren gevangengezet rondom de Iraanse verkiezingen. Voorts ook bekende dissidenten als journalist Isa Saharkhiz, Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Shirin Ebadi en Heshmat Tabarzadi, leider van het verboden Democratisch Front van Iran. Verder nam ze de verdediging op zich van ter dood veroordeelde jongeren. In 2012 werd ze onderscheiden met de Sacharovprijs van het Europese Parlement.

Arrestaties
Op 4 september 2010 werd ze gearresteerd omdat ze zou samenspannen tegen de nationale veiligheid. Ook werden toen haar man Reza Khandan en haar advocaat Nasim Ghanavi door de autoriteiten gewaarschuwd niet in het openbaar te spreken over haar zaak. In hoger beroep werd haar veroordeling tot 11 jaar gevangenisstraf omgezet naar 6 jaar. Daarnaast mag ze haar beroep van advocaat gedurende 10 jaar niet meer uitoefenen. In september 2013 werd ze met 10 andere politieke gevangenen onverwacht vrijgelaten. Maar in juni 2018 werd ze opnieuw opgepakt en nu hangen er dus genoemde onmenselijkheden boven het hoofd.

Extra hoge straf
De rechters gebruikten artikel 134 van het Iraanse Wetboek van strafrecht om haar een hogere straf op te leggen dan wettelijk is vastgelegd. Naast de maximumstraf voor alle aanklachten legde de rechter Sotoudeh een extra straf van 4 jaar op, waardoor zij tot 33 jaar werd veroordeeld. Met een nog openstaande straf van 5 jaar daarbij, komt het totaal op 38 jaar.

Eis haar onmiddellijke vrijlating
‘Regeringen moeten hun invloed op Iran aanwenden om aan te dringen op Sotoudehs vrijlating. De internationale gemeenschap en met name de Europese Unie, die continue met Iran een dialoog voert, moeten een sterk publiek standpunt innemen tegen deze schandelijke veroordeling en bemiddelen om te garanderen dat ze onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten,’ aldus Philip Luther van Amnesty International.

Sisterhood
Laten wij aan deze kant van de wereld als westerse vrouwen opkomen voor onze zusters daar. Dit kan door via de site van Amnesty International een mail te versturen of de petitie te ondertekenen via Change.org.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here