Seksuele allesvreter: Amsterdamse professor ‘een acht voor een nacht’ ontslagen

0
1433

Een hoogleraar van De Universiteit van Amsterdam heeft zijn definitieve congé gekregen gezet na meerdere beschuldigingen van seksueel ontoelaatbaar gedrag. De 46-jarige prof moet ‘B’ genoemd worden. NRC verloor gisteren een kort geding, waarin de rechter verbood de volledige naam van de docent arbeidsrecht te publiceren. Hij stond onder zijn vrouwelijke studenten overigens bekend als de man die ’een acht voor een nacht’ gaf …..

Manipulatief
De afgelopen weken wezen diverse nationale en internationale onderzoeken aan academische instellingen al uit dat ontoelaatbaar gedrag veel vaker dan gedacht voorkomen. Deze meneer in kwestie ging wel heel ver over de lijn. Hij wordt omschreven als ‘seksistisch en manipulatief,’ in combinatie met positievere beoordelingen als ’flamboyant, charismatisch en levenslustig’. Van docent werd hij destijds al snel hoofddocent. In 2006 wordt hij raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Amsterdam. Een benoeming voor het leven. Een man met macht en aanzien, met name in links progressieve kringen.

Dickpics
In 2011 wordt B. gepromoveerd tot hoogleraar en krijgt hij een zolderkamer bij de UvA. Met zijn echtgenote heeft hij naar eigen zeggen ‘een open relatie’. NRC sprak met 35 betrokkenen over R.B. Zijn uitvalsbasis was het hoofdstedelijke etablissement ‘Zeppos’, waar hij er geen twijfel over deed bestaan. Wanneer een vrouwelijke collega hem vraagt iets na te kijken, reageert hij met een: “Ik kijk liever naar iets anders.”  En wat te denken van “Ik heb me net op je afgetrokken”. Voorts zond hij pornoplaatjes en -filmpjes, gepaard gaand met zogenaamde ‘dickpics’. (NRC noemt dat in haar artikel ’audiovisueel materiaal van zichzelf, in opgewonden toestand’)

Meneer de professor
Hoe dat zover kan komen? Het begint met een opmerking over het uiterlijk, dan weet hij als man met macht vrouwen in zijn sponde te krijgen, omdat ze dan wél dat onderzoek mogen uitvoeren of slagen voor hun tentamens. Vrouwen die niet direct op zijn avances in gaan, worden gepaaid met cadeaus of onverwacht bezoek van ‘meneer de professor zelf’. Op den duur gaat zo’n man zich ‘boven alles en iedereen verheven voelen’ en zelfs eisen stellen aan de vrouwen op zijn afdeling en faculteit, omdat die er in / voor zijn ogen dan zo vrouwelijk mogelijk uit moeten zien.

Borstjes vooruit, lipjes getuit
In het geval van B: “Ze moeten hakken dragen, lang haar hebben en hun nagels moeten lang en gelakt zijn.” Aan vrouwen die make-up-loos rondlopen vraagt hij quasi-bezorgd: “Ben je ziek?” Een oud-studente, met wie hij een langdurige affaire had en zojuist op een advocatenkantoor is begonnen met werken, stuurt hij een taart. Voorzien van een briefje met de tekst ‘Gefeliciteerd, tante Klitty’.

Gehuichel
Als hij opnieuw een relatie krijgt met een studente en dit bekend raakt bij de staf, wordt bepaald dat hij haar niet meer mag begeleiden. Over de relatie professor-studente wordt echter gezwegen. Recent is ook een geval gemeld van een studente met privéproblemen die zich bij hem meldde. “Het gesprek loopt uit op seks.” Maar het kan nog gekker. Als de #MeToo-beweging opkomt in de herfst van 2017, geeft B. in een podcast als hoogleraar arbeidsrecht zijn visie op grensoverschrijdend gedrag. “Ik wil niet bagatelliseren wat er soms gebeurt op de werkvloer. Je moet gewoon je poten thuishouden. Ik denk dat we het daarover eens zijn.”

De laan uit
Uiteindelijk komt er vorig jaar na veel meldingen en een algehele bekendheid van ’s mans reputatie toch een diepgravend onderzoek. Conclusie: hij heeft zich misdragen. Afgelopen november laat de UvA een persbericht uitgaan met het nieuws dat B. gedwongen vertrekt. Nu, inmiddels een half jaar verder, geeft hij op zijn LinkedIn-profiel aan dat hij ’taalcoach’ is bij Stichting Vluchtelingenwerk en volgaarne nieuwkomers ondersteunt. Overigens reageert hij op wederhoor van het artikel in NRC dat het om een ‘reeks verzonnen formuleringen’ gaat.

Van Hollywood tot Hillywood
Waarom op deze plek zo uitgebreid ingaan op de details van deze zaak? Niet om B. nog verder in diskrediet te brengen, wel omdat het exemplarisch is voor werkvloeren in alle branches en geledingen van onze maatschappij. Gelijkaardige voorvallen werden al gemeld over de Amsterdamse Theater Academie en het Haags Conservatorium. De #MeToo-beweging begon te rollen in Hollywood, in ons eigen land gevolgd door ‘Hillywood’, maar uiteindelijk blijkt het overal te gebeuren waar mannen vrouwen samenwerken en waar sprake is van een machtsverhouding.

Ombudsvrouw
Vakbonden FNV en VAWO noemden de cijfers van de diverse onderzoeken vorige week terecht ‘schokkend’ en realiseren zich dat dit al lang geen incidenten meer zijn. Als voornaamste reden van een sociaal onveilige werkomgeving wordt slecht leiderschap genoemd. Zij vinden dat universiteiten zo snel mogelijk duidelijk moeten maken dat ongewenst gedrag absoluut niet wordt getolereerd en wordt bestraft. Een zero tolerance-beleid. Tevens roepen de bonden op tot het instellen van een onafhankelijke klachtencommissie en een speciale ombudsvrouw of -man op alle universiteiten.

Schaam je!
En dan laatst, but not least. Ik heb me de afgelopen periode nogal ingegraven in het thema ‘ongepast gedrag op de werkvloer’. Behalve de misdragingen zelf, vind ik het even zo stuitend dat er sprake is van veel schaamte. En dan wel bij de verkeerde personen. Niet de ‘daders’ voelen zich schuldig (zij hangen vaak nog steeds ‘de grote jongen’ uit in de kroeg) nee: de slachtoffers hebben last van schaamte. Niet alleen de verlegen meisjes of die teruggetrokken secretaresse, maar vaak ook sterke ambitieuze vrouwen. Tegen hen wordt immers gezegd: “Dat overkomt jou toch niet.” Nee? Ja dus. Ik ook, Me Too. Voor alle mensen die nog steeds denken dat #MeToo ‘een luchtballon’ is of (ja dat heb ik echt gelezen) ‘overdreven gezeur van gefrustreerde vrouwen’, wil ik zeggen: Hoe zou jij reageren als je dochter na veel moeite eindelijk vertelt een dergelijke docent te hebben?

Liever een gentleman dan een plurk
Het is goed om meiden op te voeden tot weerbare wezens. Maar tegelijkertijd is het even zo belangrijk dat jongens opgevoed worden tot ‘gentlemen’. Als zelfs scheermesjesfabrikanten dat snappen…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here