Doe open de poort, de vrouwen staan er voor!

0
355
Affiche van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, 1918 Th. Molkenboer - Collectie IAV-Atria

Om het bestaan van 100 jaar vrouwenkiesrecht luister bij te zetten, is er deze maand en ook het gehele jaar nog van alles georganiseerd. Maandagvond speelden 7 huidige vrouwelijke toppolitici hun voorgangers na van een eeuw geleden in het Amsterdamse Frascati Theater. Een zogenaamd ‘re-enactement’ van de debatten die na lange strijd dan eindelijk leidden tot de invoering van het actief vrouwenkiesrecht.

Travestie
Met bijzondere actrices: Khadija Arib, Ankie Broekers, Kathalijne Buitenweg, Sigrid Kaag, Mona Keijzer, Neelie Kroes en Carola Schouten. Een volledig vrouwelijke cast dus. Bijzonder, want destijds waren immers alle Haagse politici man. Op Suze Groeneweg na dan, die in 1918 gekozen was vanwege het ‘passief’ vrouwelijk kiesrecht.

Re-enactment
‘Doe open de poort, de vrouwen staan er voor’ is al de 4e re-enactment van NRC en Frascati Producties sinds 2014. NRC-redacteuren Titia Ketelaar en Mark Kranenburg doken in de archieven van de verschillende kamervergaderingen uit 1919 en schreven een tekst voor een theatraal stuk. Naast de actrices voor 1 dag is de ervaren Ariane Schluter de verteller. 3 dagen van felle debatten zijn tot 5 kwartier gecomprimeerd voor de uitwisseling van de belangrijkste argumenten.

Vrouw moet verborgen blijven
Wat tegen het vrouwenkiesrecht tijds pleitte waren argumenten (hou je vast) als ‘De natuur en aanleg van de vrouw’ (Sigrid Kaag als de confessionele politicus Jacob de Wilde) en haar plek in het gezin. De Wilde sprak in 1919: “De taak van de vrouw ligt nu eenmaal meer in het verborgene, maar daarom is zij niet minder van betekenis. Zij is veel gewichtiger dan het werken in een kiesvereniging, het houden van speeches of het leiding geven aan een debat.”

Praktisch
‘Doe open de poort’ is terug te zien op NPO Politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here