Rahma El Mouden: van tienermoeder tot gelauwerde zakenvrouw

0
1414

Rahma el Mouden is 16 jaar als ze zwanger en wel van haar eerste kind en getrouwd met haar man naar Nederland komt. De genderverschillen in thuisland Marokko stuiten haar tegen de borst en ze weigert deze te accepteren. Eenmaal in Nederland hoeft ze zich niet langer te verantwoorden tegenover haar ouders, maar is het haar man die verwacht dat ze zich gedraagt zoals het een Marokkaanse betaamt. Het levert een jarenlange strijd op tussen haar en haar man, want Rahma wil vrij zijn en haar eigen keuzes maken.

Vrij zijn
Ook mensen binnen de Marokkaanse gemeenschap zijn het niet eens met haar hang naar vrijheid. Het gaat in die tijd zelfs zo ver dat sommige vrouwen niet meer met haar mogen praten, omdat hun mannen bang zijn dat ze net zo vrijgevochten als Rahma worden.

Gelukkig getrouwd
Inmiddels is de strijdbijl tussen Rahma en haar man begraven en vormen zij al meer dan 40 jaar een gelukkig getrouwd koppel. De Marokkaanse heeft hard moeten vechten voor haar vrijheid, maar het heeft wel vruchten afgeworpen. Ze is de baas van een zeer succesvol schoonmaakbedrijf en mag gaan en staan waar ze wil.

MAS
In 1997 begon ze MAS dienstverleners (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf) dat nu zo’n 500 mensen in dienst heeft met vestigingen in in Amsterdam, Amersfoort, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Rahma ontving meerdere prijzen voor haar ondernemerschap en personeelsbeleid en tot haar klanten behoren o.a. het Rijksmuseum, Endemol en de A’DAM-toren. Vorig jaar deed ze haar zaken over aan dochter Oumaima. Ze is nu begeleidster van moeilijk lerende kinderen en schrijfster: komende week verschijnt dan ook haar autobiografie ‘De weg naar mijn vrijheid’.

Koninklijk tintje
“Nederland is mijn land”, zegt Rahma nu. “Ik zou niet meer in Marokko kunnen wonen. Ik heb er een mooi huis, ik kan me daar alles permitteren. Maar dat interesseert me niet. Ik wil in een land wonen waarin rechtvaardigheid is en het voor iedereen goed is geregeld. Dat is het in Nederland nog steeds, maar ik maak me oprecht zorgen.” In haar boek schrijft Rahma ook over haar ontmoetingen met prinses Beatrix en koning Willem-Alexander. Het zijn enkele hoogtepunten in haar leven in Nederland, waar ze zich inmiddels inzet voor jongeren en voor haar eigen Rahma Fonds.

Donderdag 23 mei aanstaande reikt Rahma el Mouden het eerste exemplaar van ‘De weg naar mijn vrijheid’ uit aan VVD-coryfee en voormalig vice-voorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here