Vrouwen vertrekken veel vaker dan mannen bij een werkgever waar ze gepest worden

0
245

Gepest worden op de werkvloer. Dit enorm negatieve gedrag komt helaas veel voor in professionele omgevingen. Zo blijkt ook uit de diverse onderzoeken naar ‘harassment’. Vooral slecht leiderschap zorgt ervoor dat dit mogelijk is. Uiteraard vertrekken mensen die in een ziekelijke werkomgeving zitten van roddelen, buitensluiten en klikken veel vaker uit het bedrijf of de instelling, dan mensen die in een positieve omgeving zitten. Hierdoor is er een verlies aan talent. Nog meer van vrouwen dan van mannen, daar vrouwelijke gepesten vaker ontslag nemen.

De kille cijfers
Ruim 11% van de werkende vrouwen in Nederland is weleens van baan gewisseld omdat zij gepest werd door collega’s en/of leidinggevenden. Dat is bijna dubbel zoveel als bij de mannen (6,5%). Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Tentoo. Gemiddeld wordt 1 op de 6 Nederlanders in loondienst weleens gepest. Hoewel het verschil tussen mannen (15,2%) en vrouwen (16,9%) die dit meemaken niet groot is, is er dus wel duidelijk verschil in de actie die erop wordt genomen.

Vrouwen zijn drastischer
“We moeten helaas concluderen dat pesten op de werkvloer nog steeds een actueel thema is. Pesten heeft een bijzonder negatieve invloed. Het zorgt voor stress, verzuim en kan zelfs leiden tot het vertrek van een werknemer. We zien in het onderzoek dat meer vrouwen dan mannen ervoor kiezen om weg te gaan bij hun werkgever als zij gepest worden,” aldus Noortje Hendrikx, algemeen directeur van Tentoo.

Suïcide
Pesten kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de mentale en lichamelijke gezondheid van een slachtoffer. Een burn-out is vaak het gevolg, wanneer iemand niet op tijd vertrekt. Maar het kan zelfs zo erg zijn dat mensen zich het leven benemen. “Pesten op de werkvloer kan een flinke depressie of zelfs zelfmoord tot gevolg hebben”, vertelt Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer, aan dagblad METRO. “De cijfers liegen er niet om: per jaar worden er 200 tot 300 zelfmoorden gepleegd. Allemaal met een directe link naar pesten op de werkvloer.”

Leg een dossier aan
Uiteraard ligt het voor de hand om weg te gaan wanneer je dagelijks in een verziekte sfeer zit. Maar met een goed opgebouwd dossier sta je beter in je recht. Hier moet je alle incidenten in bijhouden, en je kunt het dossier vervolgens uitbreiden door onder andere getuigenverklaringen en relevante correspondentie tussen collega’s, leidinggevenden of je werkgever te verzamelen, raadt Stichting Pesten op de Werkvloer aan. “Wanneer je gepest wordt, is het altijd belangrijk om eerst zelf in gesprek te gaan,” meldt Laura. “Als dit niet helpt, is het van belang om naar je leidinggevende te stappen. Helaas is dit niet altijd een optie. In 50% van de gevallen is de leidinggevende namelijk zelf degene die zijn of haar personeel treitert.”

Positief leiderschap
Als je als bedrijf beter wil presteren, heb je goed en gezond personeel nodig. Hoe meer positieve energie, hoe hoger de productiviteit. Het is daarom als werkgever en/of leidinggevenden belangrijk om nimmer deel uit te maken van ‘de colonne pesters’. “Leg vooral de focus op het samenwerken. Zo is het verstandiger je personeel te belonen in teamverband, in plaats van individueel. Dan creëer je meer een eenheid, aldus Laura Willemsen. Ze is ook een voorstander van de vrijmibo’s: “Je stimuleert dan het gedrag van je personeel op een goede manier.” Voorts is het van belang dat bij arbeidscontracten duidelijk vermeld wordt dat er een zero-tolerance beleid is ten aanzien van ‘harassment’ en pesterijen. Ook het hebben van een interne of externe vertrouwenspersoon, maakt de drempel voor slachtoffers om melding te maken lager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here