Sekswet van Grapperhaus: ja = ja, nee = nee

0
288
Open VLD, België

Op dit moment wordt er op het ministerie van Justitie & Veiligheid gewerkt aan een wetsvoorstel waarin staat dat alle onvrijwillige seks strafbaar is. Door de bestaande wet uit te breiden met de strafbaarstellingen ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’, wil minister Grapperhaus het slachtoffers eenvoudiger maken om aangifte te doen. Dit blijkt onder meer uit zijn brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, mede namens minister Dekker (voor Rechtsbescherming). We hebben het hier al vaker gezegd: alleen seks met wederzijdse consensus is echte seks. Het is goed dat dit in ondemocratische land ook hard op papier staat. ook al zullen er heel wat mensen zijn die dit niet romantisch vinden of overbetutteling van de overheid. Dan zeg ik: wat is er moeilijk aan de regel ja = ja, nee = nee?

Toxisch immobiel
In de aangepaste wet moet seks tegen de wil het criterium worden. Nu is dat nog dwang. Volgens de minister ligt de lat nu te hoog voor het bewijzen van dwang bij aanranding en verkrachting, bijvoorbeeld doordat het slachtoffer zich uit angst niet heeft kunnen uiten en/of verzetten. Het zogenaamde bevriezen op het verkeerde moment. Anna Möller, MD, PhD, van Karolinksa Instituut en het Stockholm Ziekenhuis onderzocht dat recentelijk. Zij en haar team bestudeerden deze zogenaamde ‘tonische immobiliteit’ tijdens het misbruik bij 298 vrouwen. Van hen gaf maar liefst 70% aan te maken te hebben gehad met dit verschijnsel en 48% meldde extreme tonische immobiliteit tijdens de verkrachting. Van de 189 vrouwen die na een half jaar opnieuw werden onderzocht, had 38,1% PTSS en 22,2% een zware depressie ontwikkeld.

Samen ja zeggen
Verder speelt mee dat aangiftes niet altijd kunnen worden opgepakt. Het Openbaar Ministerie hoeft bij de nieuwe wet niet langer te bewijzen dat het slachtoffer zich heeft verzet. Uit verklaringen moet wel blijken dat de seks tegen de wil van het slachtoffer was. Voor het aangaan van seksueel contact moet duidelijk zijn dat de betrokkenen ermee instemmen en ook dan kan er op ieder willekeurig moment nog ‘nee’ worden gezegd. Bij seksuele handelingen is het dus niet zo (zoals sommige plegers nog weleens tegenwerpen) dat ‘wie A zegt, ook B moet zeggen’. Indien 1 persoon niet zeker is van consensus, geldt er een ‘onderzoeksplicht’. Hij of zij moet de ander dan bijvoorbeeld vragen stellen.

Seks is vrijwillig, dat is de norm. Straks ben je strafbaar als je weet of op grond van de feiten en omstandigheden behoort te weten dat de seksuele handelingen tegen de wil van de ander zijn. ‘Je bent verantwoordelijk voor je eigen handelen en je moet je bewust zijn van het gedrag van de ander’.

Zero tolerance
Grapperhaus wil ook seksuele intimidatie strafbaar maken. Hij benadrukt dat mensen zich veilig moeten voelen en zichzelf moeten kunnen zijn. Hij vindt het niet kunnen dat sommige vrouwen andere kleding dragen of bepaalde straten ontwijken, omdat ze ongewenste reacties of ongevraagd lichamelijk contact vrezen. De minister benadrukt voorts dat seksueel overschrijdend gedrag ‘zero tolerance-beleid’ moet krijgen. Onder meer de #MeToo-beweging en de onderzoeken op dit terrein hebben bijgedragen aan dit wetsvoorstel.

Kopje thee?
Een tijd geleden zag ik een animatie, getiteld ‘Consent, it’s simple as tea’. Hoe Brits wil je het hebben? Het kreeg de zegen van het Britse OM dat het gebruikt in een campagne tegen seksuele grensoverschrijding. Als 2 mensen samen thee willen drinken: niks aan de hand. Maar eenmaal thee met iemand drinken, betekent niet automatisch dat je dat elke dag wilt. Als iemand eerst ‘ja’ zegt tegen de thee en zich dan bedenkt, is dat irritant voor degene die het water al heeft opstaan. Maar kan gebeuren. Het is geen reden om in woede uit te barsten, laat staan de thee alsnog met geweld door iemands strot te duwen. Evenmin giet je thee naar binnen bij iemand die buiten bewustzijn verkeert. “Als je begrijpt dat zulk gedrag bij theedrinken ‘compleet belachelijk’ is, hoe moeilijk kan het dan zijn om te snappen dat dit óók geldt voor seks?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here