Zo stem je vandaag solidair en strategisch op een vrouw!

0
483

In Nederland beginnen vandaag de op een na grootste democratische verkiezingen ter wereld. Ook al klinkt ‘Brussel’ voor veel Nederlanders als een ver-van-mijn-bed-show, het is wel degelijk belangrijk voor de besluitvorming dat jouw stem ook vertegenwoordigt is. Dus: gaan! Verspreid over 4 dagen mogen 426 miljoen Europeanen stemmen voor een nieuw Europees Parlement. Ons land is als eerste aan de beurt. Belangrijk bij dit alles is: de helft van de Nederlandse bevolking is vrouw, maar gek genoeg bestaan onze volksvertegenwoordigingen nog lang niet uit de helft vrouwen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de gendergelijkheid toeneemt. Alleen door op een vrouw is niet voldoende Wat dan wel?

Kijk verder dan je neus lang is
Tijdens vorige verkiezingen leerden we dat een stem aan de eerste vrouw op de lijst weinig tactisch is: deze was immers al praktisch verzekerd van een zetel. Het loont meer om op een vrouw lager op de lijst te stemmen. Maak dus een vakje rood voor de naam van een vrouw die hem harder kan gebruiken. Wordt een partij bijvoorbeeld ingeschat op 5 zetels en is de nummer 6 een vrouw, dan kun je door op haar te stemmen ervoor zorgen dat ze de zetel krijgt. Dat is het advies van Devika Partiman.

En zowaar: het helpt!
Deze 31-jarige Amsterdamse is initiatiefneemster van de stichting ‘Stem op een Vrouw’. Veel kiezers stemmen automatisch op de hoogst geplaatste vrouw op de lijst. Dat is sympathiek, maar helpt vaak niet om meer vrouwen de politiek in te krijgen. De truc is: kijk lager op de lijst: juist die kandidaten hebben jouw voorkeurstem nodig. Dat idee pikte Devika op in een museum in Suriname. Door de wijze waarop zij bekendheid heeft gegeven aan dit idee, heeft zij veel impact op de positie en rol van vrouwen in de politiek in Nederland, vond ook de jury van de Ribbius Peletier-penning. Daarom was Devika deze maand de eerste die deze prijs in ontvangst mocht nemen. De verkiezingscampagnes van ‘Stem op een vrouw’ hebben namelijk concreet resultaat opgeleverd: er worden meer vrouwen in de democratisch gekozen lichamen in onze maatschappij gestemd. En Devika Partiman zorgt met haar initiatief voor de aanmoediging van vrouwen om actief te worden in de politiek.

Hou op met ‘dat je niet op iemands geslacht stemt’
Wie staan er op de lijst en voor welke partij ga je? Stem bewust op een politica die bij jouw overtuiging past. Momenteel wordt er vaak gestemd op partijen of personen waarvan kiezers denken dat ze hen vertegenwoordigen, maar die niet op ons lijken. Doe je dat wel, dan heb je automatisch een meer diverse politiek: qua gender, qua seksuele voorkeur, qua huidskleur en qua religie en/of levensovertuiging. Een heuse afspiegeling van de maatschappij dus en dat heeft tot gevolg een beleid dat vredelievender is. Voor het Europees Parlement zijn in totaal 120 vrouwen verkiesbaar . Dat is bijna 40% van de kandidaten; een aanzienlijk groter deel dan bij de laatste 3 verkiezingen in Nederland. Bij GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zijn vrouwen in de meerderheid.

Even geduld alstublieft
Zondagavond om 23.00 uur sluiten de laatste stembureaus in Italië en vanaf dat moment komen de uitslagen. Zowel die van Nederland als van de rest van Europa, voor zover de uitkomst op dat moment bekend is. Het Europarlement komt zondagavond met een prognose van de nieuwe zetelverdeling in het parlement. Maandagochtend is naar verwachting de uitslag van zo’n 300 van de 355 Nederlandse gemeenten bekend. Een aantal gemeenten is niet van plan om zondag of in de nacht op maandag uitslagen door te geven, meestal om religieuze afwegingen. Het is dus lastig te zeggen wanneer de einduitslag duidelijk is.

Eeuwfeest?
Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat voor Nederlandse vrouwen het kiesrecht werd ingevoerd en dat zij dus een echte stem kregen. Een stem die alleen maar luider wordt, maar we zijn er nog lang niet. Daar gaan we vandaag wel verandering in aanbrengen, want pas als iedere kiesgerechtigde vrouw op een medevrouw in de politiek stemt, is er sprake van een echt feestje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here