Vandaag is het menstruatie-hygiëne-dag: niet overal lopen ze even naar Het Kruidvat of de Etos

0
550

Het is vandaag Menstrual Hygiene Day, een goed moment om stil te staan bij onze maandelijkse ongemakken. Gelukkig vloeit er niet zoveel blauw bloed meer in de reclameblokken en doen vrouwen zo langzamerhand (althans hier in Noord West Europa) niet meer zo geheimzinnig over hun ongesteldheid. We hoeven vandaag de dag niet met een rood hoofd een tampon uit de automaat te trekken. Maar dat is een lange weg geweest en er zijn nog steeds bepaalde plekken en culturen op aarde waar menstruerende vrouwen vies, onrein of duivels zijn. Of waar hygiënische producten ontbreken. Ook op de rode lopers bij de Oscar-uitreikingen werd gesproken over dit onderwerp waar alle meisjes op een dag mee te maken krijgen. De film ‘Period. End of Sentence’ werd namelijk, bij de laatste uitreikingen dit voorjaar, bekroond met de Oscar voor de beste korte documentaire…..

Tranen en niet omdat ze ongesteld is
Maakster van deze ‘Netflix Original’ is de Iraans-Amerikaanse Rayka Zehtabchi. Er vloeiden tranen bij het overhandigen van het zo gewilde beeldje. “Ik huil niet omdat ik ongesteld ben of zo”, legde zij heel toepasselijk uit. “Ik kan gewoon niet geloven dat een film over menstruatie zojuist een Oscar heeft gewonnen.” Zij en haar team willen gerechtigheid voor vrouwen die slecht behandeld worden vanwege hun menstruatie en makkelijker toegang tot menstruatieproducten voor alle vrouwen ter wereld.

Bloeden op oude kranten
‘Period. End of Sentence’ handelt namelijk in India, waar meisjes nauwelijks tampons, maandverband of cups kunnen kopen, vanwege het feit dat het niet te koop is of veel te duur. Dat heeft behoorlijk wat invloed op hun huidige leven, maar ook op hun toekomst. Want duidelijk wordt dat 28% van de meiden niet naar school gaan op de dagen dat ze ongesteld zijn. Anderen proberen alternatieven, die niet zonder gevaar zijn. Zoals: oude kranten, gedroogde bladeren of as om bloed op te vangen. Daar moet dus hoognodig verandering in komen, want elke meisje en elke vrouw, waar ook ter wereld, moet veilig haar ‘periode’ kunnen door kunnen komen.

De docu duurt 26 minuten en staat op Netflix. Check alvast de trailer:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here