Dicht de ‘plaskloof’: voor elk mannentoilet moeten er 2 voor vrouwen komen

0
268

Recent schreven we hier bij Supervrouwen nog over slimme uitvindingen van vrouwen voor vrouwen. Voor de hoognodige behoeften dus. Want wat zie je bij bioscopen, theaters, festivals in winkelcentra? Lange rijen voor de vrouwentoiletten! In Groot Brittannië willen ze dit gat dichten. Het voorstel is: voor ieder mannentoilet, moeten er 2 voor de ‘ladies’ komen.

Plee-wetenschap
Kurt Van Hautegem & Wouter Rogiest van de Universiteit Gent (ja, 2 mannen dus) hebben zich de afgelopen tijd verdiept in de vrouwonvriendelijke toiletcultuur. Ze geven 2 oorzaken voor de lange wachtrijen bij de dames. Ten eerste zijn er op de meeste plaatsen minder toiletten voor vrouwen dan voor mannen. Het aantal vierkante meters is weliswaar meestal gelijk, maar urinoirs nemen nu eenmaal minder ruimte in dan wc-potten. Daarbij duurt het sanitaire bezoek van vrouwen gemiddeld langer dan bij mannen.

Dames doen het langer
Volgens onderzoek, dat al in 2000 in de New Scientist werd gepubliceerd, brengen vrouwen gemiddeld 89 seconden door op ‘het kleinste kamertje’ tegen mannen met 39 seconden. Dat heeft tevens te maken met het open en dicht doen van de deuren, terwijl mannen ‘gezellig’ op een kluitje hun behoeftes staan te doen. Bovendien moeten wij vrouwen vaker de wc-bril poetsen én hullen we ons nog al eens in minder toiletvrindelijke kledij, zoals jumpsuits of dunne panty’s.

Ophouden is een slechte optie
Ook een ‘Royal Society for Public Health-rapport’ ( genaamd ‘Taking the P***) rept daarover. Daarvoor werd een enquête gehouden onder 2000 mensen met gezondheidsproblemen, die daardoor vaker naar de wc moeten. 2 op de 5 respondenten meldt dat ze minder vaak op stap gaan, omdat ze té hoge nood vrezen. En het werkt ook nog eens de andere kant uit: lang de plas ophouden is voor zowel mannen als vrouwen schadelijk. “Openbare toiletten zijn net zo onmisbaar als verkeerslichten op straat”, benadrukken de gezondheidsexperts in hun rapport. Daarom eisen ze dan ook dubbel zoveel toiletten voor vrouwen als voor mannen. Logisch toch?

De Rijzende …
Japan kent de meest geavanceerde toilettechnologie ter wereld. Vanuit uit een schaamtecultuur gegroeid. Zo zijn er speciale wegspoelbare matjes te koop zodat wc-geluiden ‘binnenskamers’ bijven. Ook bestaan er pillen die maken dat je ontlasting niet meer ruikt naar… juist ja. Er is zelfs een heus WC-museum in Tokyo. Als er ergens plas- en poep-innovatie vandaan komt, is dat toch echt uit het Land van de Rijzende Zon. Kijk en verbaas je:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here