Vera Pauw vocht keihard voor het vrouwenvoetbal, maar vaak tegen de mannen

0
694

Komende zomer is er in Frankrijk het WK Voetbal. Voor de vrouwen welteverstaan. Het vrouwenvoetbal kwam in Nederland aarzelend op gang. Vrouwen hadden in Nederland al een halve eeuw stemrecht voordat de KNVB ze ook toestond om te gaan voetballen. Er was dus veel tegenstand voor deze sporters, uiteraard vanuit het mannenbastion der voetballers, maar maar ook feministes haalden hun neus op voor deze vrouwensport. Zowel in de jaren ’20 als in de jaren ’70. Het vrouwenvoetbal is in Nederland eigenlijk pas de afgelopen jaren in aanzien gegroeid, waarbij het EK van 2009 in Finland een doorbraak was. Onder leiding van Vera Pauw stonden de Oranje Leeuwinnen toen in de halve finale om pas na verlenging te worden uitgeschakeld door Engeland. Zij was een van de pioniers.

Zeeuwse meisjes heetten toen nog ‘Dames’
De bakermat ligt, verrassend genoeg, in Kapelle waar in 1968 de Eerste Zeeuwse Dames Voetbal Vereniging het licht zag. Vanuit het hele land reisden jonge vrouwen af naar Zeeland om te kunnen voetballen. De KNVB zag weinig in de nieuwe ontwikkeling en hield aanvankelijk ook de boot af. Er ontstond een ‘wilde’ bond van vrouwen met een eigen Oranje-team.

1 van een drieling
Vera Pauw wordt met 2 broers geboren als drieling. Samen met hen voetbalt ze op het pleintje in geboortedorp Vianen. Ze tackelt jongens, ze passeert pubers. Vera hoort erbij. Maar als haar broers lid worden van een voetbalclub, mag ze niet meedoen. Tot ver in de jaren ’70 mogen meisjes van de KNVB pas op hun 16e van de partij zijn. Het is het begin van Vera Pauws voetbalgevecht. Ze speelt voor 5 clubs gespeeld, waaronder profclub CF Modena in Italië en is jarenlang aanvoerster van het Nederlands vrouwenelftal. Ze is de eerste vrouw die als profvoetballer in Italië aan de slag gaat,

Eredivisie voor vrouwen
Na haar actieve voetballeven slaagt Vera als eerste vrouw voor de cursus Coach Betaald Voetbal en is ze de drijvende kracht achter de oprichting van de eredivisie voor vrouwen. Ze traint dan de Schotse voetbalvrouwen. In 2003 treedt ze tevens toe tot het Technisch Comité van de FIFA. In 2004 keert Vera terug op Nederlandse bodem, waar ze de bondscoach wordt van het Nederlands Elftal, ook wel Oranje Leeuwinnen genoemd. Onder haar leiding van Vera Pauw weten ze zich in 2009 voor het EK voetbal te plaatsen. De eerste keer in de Nederlandse geschiedenis. Direct behaalden het team onder leiding van Vera Pauw de halve finale.

Clashen met de mannen
In 2010 zorgt een verschil in visie voor een voortijdig einde van de samenwerking tussen Vera Pauw en de KNVB. Door de Russische bond wordt ze dan gevraagd om het vrouwenvoetbal daar op de kaart te zetten als technisch directeur. Daarna volgen de vrouwen van Zuid Afrika. Naast haar sportieve activiteiten zet Vera zich wereldwijd in voor vrouwenemancipatie, vrouwenrechten en diverse (sport-) bewustwordingsactiviteiten.

Andere Tijden
De aflevering van ‘Andere Tijden Sport’ gaat over deze bijzondere sportvrouw. Met o.a. Vera Pauw zelf, Louis van Gaal, Daphne Koster, Shanice van de Sanden, Michael van Praag, Vera’s drielingbroers Wouter & Evert en haar oud-teamgenoten van v.v. Brederodes in Vianen.

‘Vera’s voetbaldroom’, zondag 2 juni 2019, 21.20 uur, NPO 1. En dat ze gelooft in gendergelijkheid, ook op het harde gras, maakte ze een aantal jaren geleden al eens duidelijk in haar TED talk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here