Music#MeToo in verweer tegen ‘vrouwen zijn hoeren’ en pedoseksueeel gedrag

0
220
Illustration by Leah Mandel

Vrouwen kechs noemen, oftewel hoeren. Tegen een politie-agent zeggen dat je z’n dochter gaat neuken en seks hebben met een minderjarig meisje. Het zijn een paar gebeurtenissen waarmee Nederlandse rappers in het nieuws zijn gekomen de afgelopen jaren. De stichting Music#MeToo daagt nu een aantal van hen samen met hun management voor de rechter. Zo zijn de rappers Boef en Frenna aangeklaagd voor vrouwonvriendelijk gedrag en discriminatie van vrouwen. De zaak is aangespannen bij de rechtbank Midden-Nederland om de ‘mannen’ onder ede te kunnen horen. Volgens de stichting moedigt deze tak van de muziekindustrie dit soort gedrag aan, want: hoe meer je je misdraagt, hoe meer je zult verkopen.

Buiten de bühne
En dan gaat het niet eens over de songteksten; die vallen namelijk onder de artistieke vrijheid. Zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Het gaat Music#MeToo om de seksistisch gedrag, dat de artiesten daarbuiten vertonen. Ook managementbureau Spec van Ali B, platenlabel TopNotch en het Amerikaanse bedrijf Warner Music Group moeten zich voor de rechter verantwoorden.

Boef is nog zachtjes uitgedrukt
Bovengenoemde muzikant kwam vorig jaar in opspraak vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken. Zo schold Boef een groep vrouwen, die hem notabene uit de brand hadden geholpen na autopech, uit. Want wat ‘deden deze vrouwen zo laat nog op de straat?’ Daarna besloten veel festivals en organisaties de samenwerking met de artiest op te zeggen. Tegen een agent maakte Boef in een van zijn vlogs een opmerking over seksuele handelingen met zijn dochter.

Pedo
Rapper Frenna van TopNotch zat in Suriname vast op verdenking van seksueel misbruik van een 15-jarig meisje, het filmen ervan en het daarna verspreiden van dit misdadig tafereel.

Music#MeToo
De stichting Music#MeToo werd afgelopen februari van opgericht. De initiatiefnemer / voorzitter richtte die op op nadat haar dochter werd aangerand op een kerstborrel van een vastgoedbedrijf, waar veel rapmuziek gedraaid. De dochter deed eerder dit jaar aangifte van seksuele intimidatie tegen de directeur van het Amsterdamse vastgoedbedrijf, die haar tijdens dat feest o.a. op de billen zou hebben geslagen. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. Stichting Music#MeToo heeft als doel ‘om slachtoffers van seksueel misbruik en seksualisering een stem te geven om dit ongewenste gedrag binnen de muziekbranche tegen te gaan’, aldus hun mission statement.

Queen of Pop
Madonna werd door het toonaangevende Billboard in 2016 uitgeroepen tot ‘Vrouw van het Jaar.’ Een hele eer, maar in haar speech tijdens de uitreiking van de prijs hoorden we niet de standaard blije award-winnares. Ze kreeg de volledige zaal muisstil door openlijk te praten over het seksisme, pestgedrag en de leeftijdsdiscriminatie waar zijzelf (35 jaar in het vak) dagelijks mee te maken krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here