De 1ste seksuele revolutie was vooral fijn voor mannen, bij versie 2.0 worden vrouwen eindelijk gehoord

0
1039

Ik ben van de generatie X. Tussen babyboomers en de patatgeneratie in. Met dat geluk dat ik in een vooruitstrevend gezin werd opgevoed. Ik had de kansen en de skills om me lichamelijk en geestelijk te wapenen. Om weerbaar te zijn. Dat was en is niet elke vrouw gegeven, ofwel vanwege haar karakter, maar nog veel vaker door aangedaan (seksueel) geweld in alle soorten en maten. Van veel leeftijdgenoten hoor ik dat zij nog vooral opgevoed werden om een man te behagen en om naar zijn pijpen te dansen. Qua uiterlijk, dagbesteding, gezin en het minder gaan werken of het stoppen ermee, wanneer er kinderen kwamen. En dat in een periode van de seksuele revolutie en de zogenaamde implementatie ervan. Ik schrijf bewust ‘zogenaamd’. Want als de hele #MeToo-affaire 1 ding duidelijk heeft gemaakt, is het dat de seksuele revolutie van de jaren ’60 met name mannen voordeel opleverde.

Zwanger?
Ja, vrouwen konden dankzij de pil bepalen of ze wel of niet zwanger werden. Maar het waren de mannen die daar profijt van trokken. Eerdere generaties schuinsmarcheerders moesten met officiële dan wel inofficiële maîtresses immers op hun tellen passen. Voor je het wist had je een buitenechtelijk kind dat veel schande opleverde en evenveel geld kostte. Vanaf het pessarium, het spiraaltje en zeker toen de anticonceptie-pil daar was, konden zij hun ‘goddelijke gang’ gaan.

Kop dicht houden
En vrouwen, dat weten we inmiddels, werden in de zwijgcultuur gepraat, gedwongen, gemept of gechanteerd. “Ssst, niet vertellen: dat geeft maar gedonder!” Of: “Dat is slecht voor je reputatie”. Ontelbaar zijn de verhalen van vrouwen (vaak jonger dan hun ‘minnaars’) die verteld werd dat ze eens een beetje moesten ‘loskomen’; onder het motto dat het hip was. Of die gevoelens ontwikkelden voor zo’n man, om vervolgens nog harder gekwetst te worden.

Hoezo baas in eigen buik?
Of gedwongen werden tot een abortus, omdat het immers kon. Het ‘baas in eigen buik’-gegeven was en is vaak een door de man gegeven excuus om zelf ‘baas over eigen leven’ te blijven. Zo’n kind is eigenlijk maar lastig en duur toch? En hoe leg je dat je officiële echtgenote uit? En de vrouwen die het overkwam hielden alsnog hun mond. Daar vertelt hij uitgebreid over in zijnreitsserie. Uit schaamte dat hen dit overkomen was. Nog nooit heb ik zoveel schaamte op de verkeerde plek gezien als bij seksueel misbruik.

Alexander Pechtold & Arnon Grunberg: echt geen flinke mannen
Het gebeurt nog steeds. Gelukkig laten vrouwen hier vaker wat over horen. Vorig jaar klapte de gewezen minnares van Alexander Pechtold uit de school, omdat die laatste haar onder druk zette om (voor de 2e x) abortus te plegen. Zo niet: dan is de relatie uit. Hoepel op man! Hetzelfde doet de zeer ‘literaire’ (ahum) Arnon Grunberg, die met zijn vriendin Roos als afscheidsritueel van een relatie door de USA reist. Zij zwanger, jawel. Wanneer er een miskraam volgt, begrijpt de auteur niet waar zijn aanstaande ex zo over moet huilen. en rouwen. De man zelf was natuurlijk enorm opgelucht.

Niet langer zwijgen
Ook de oudere feministische garde heeft de neiging zich af te zetten tegen de #MeToo-vrouwen. En zoals ik eerder schreef: dat is onterecht en bepaald geen teken van sisterhood. Ja, we hebben er alles aan gedaan om onze dochters weerbaar te maken en onze zonen eerbaar. Maar voorkomen is beter dan genezen. Ik bedoel: dat al die onvrijwillige seks eens de wereld uit gaat. We kijken neer op landen die het als oorlogsgeweld hanteren en waar verschrikkelijk veel slachtoffers vallen. Daarvan lopen de rillingen me over de rug. Maar het is in gecultiveerde vorm ook alom aanwezig in onze ‘beschaafde  westerse wereld’.

Seksuele Revolutie 2.0
Laten we daarom blij zijn met deze 2e seksuele revolutie. Die nu eens niet de mannen naar de mond en andere lichaamsdelen praat, maar de vrouwen. Er is momenteel een jonge generatie vrouwen die geen zin heeft om nog meer weerbaarder te zijn of te worden. Die dat terecht het ‘paard achter de wagen’ spannen vindt. En ik ben het helemaal met ze eens. Het wetsvoorstel van Grapperhaus, waarin staat dat 2 of meer mensen die seks met elkaar hebben daar duidelijke consensus over moeten hebben, is daarom ook niet overdreven, maar een noodzakelijkheid.

Cosby’s, Weinsteins en mannen met mindere namen
De meeste mannen zijn aardig, laat ik dat er wel bij zeggen. Zeker de 30’ers en de 40’ers  die opgevoed zijn door sterke moeders en verstandige vaders. Maar (en zo werkt het nou eenmaal in het leven): de slechten verpesten het voor de goeden. Wat ik maar wil zeggen: heren ‘predators’, jullie tijd zit erop. Of je nu op meisjes of op jongetjes valt. Kwestie van voortschrijdend inzicht. #MeToo = Revolution Part Two. Want seksuele roofdieren gaan vanaf nu achter de tralies. Zij hebben al veel te lang vrij kunnen loslopen.

Sharon Stone lachte
En dat is waarom mijn generatiegenote Sharon Stone vorig jaar lachte, wel 10 seconden lang, toen haar gevraagd werd of ze ook weleens last had gehad van seksueel overschrijdend gedrag in haar branche. Veelzeggend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here