Viva la Vulva: hoe feminisme een masturbatie-revolutie veroorzaakt

0
294

Met haar motto ‘Viva la Vulva’ reist Keeley Olivia over de hele wereld. Ze is wetenschapper (een master in Medical Statistics), coach en zoals ze het zelf omschrijft: ‘pussy connaisseur’. Ze masturbeerde voor haar onderzoek maandenlang een uur per dag. In de westerse wereld zijn yoga en meditatie belangrijke middelen geworden om tot onszelf te komen, contact te maken met ons innerlijk en te ontstressen.  Keeley gelooft dat zelfbevrediging nog een stap verder gaat, omdat je een nog diepere laag van jezelf raakt. Voor haar werkte het therapeutisch. “Ik leerde weer van mezelf te houden, kreeg meer zelfvertrouwen en mijn lichaam werd seksueel klaarwakker.” Daarover schreef ze het boek ‘Unleashing the Female O’ en sprak ze voor een bomvolle zaal op uitnodiging van Tedx over haar ontdekkingen. ‘Masturberen is het nieuwe mediteren’, aldus Keeley……

Weg met de schaamte
Haar missie in een notendop: vrouwen leren op hoeveel manieren ze klaar kunnen komen, motiveren om zelf op ontdekkingsreis te gaan en vooral duidelijk maken dat de vulva, de punani of de yoni niet vies is, niet lelijk, niet iets om je voor te schamen maar er juist is om te vieren en koesteren. Vaginale douches, schaamstreek-correcties en geparfumeerde inlegkruisjes: ook Keeley stelt dat de vrouwelijke seksualiteit door een cultuur van schaamte (neem nou de woorden schaamlippen en schaamhaar al eens) wordt weggemoffeld en probeert een jonge generatie vrouwen te emanciperen. Ik roep het al jaren en Olivia bevestigt me erin: “Pas als je weet hoe je eigen lijf functioneert en wat lekker is, kun je echte pret hebben met een ander in bed.”

Verboden Vruchten
Het was de Amerikaanse auteur en feministe Nancy Friday die als eerste vrank en vrij over de seksuele fantasieën van vrouwen schreef, tijdens de eerste feministische golf. Tientallen gesprekken voerde ze met vrouwen en ruim 400 brieven ontving ze na een advertentie in de krant waarin ze vrouwen opriep hun erotische gedachten en hun ontladingen zo duidelijk mogelijk op papier te zetten. Het resultaat: de boeken ‘Diepe Gronden’ en ‘Verboden Vruchten’ werden wereldwijde bestsellers en zowel door vrouwen als door mannen verslonden. Het was ‘nieuw’ dat vrouwen een ‘eigen kijk’ op seks hadden en daarbij gepaard gaande wensen en gedachten. Voor velen was het in die jaren ’70 nog ronduit schokkend om dat te vernemen. Immers: als vrouw hoorde je slechts 1 man toe en dat was je echtgenoot en hij bepaalde hoe, waar, wanneer en hoe vaak.

Hoogtepunten zeer divers
We zijn inmiddels 45 jaar en vele afleveringen van ‘Sex and the City’ en ‘GIRLS’ verder en je zou denken dat vrouwen van nu zonder problemen weten hoe zij met zichzelf klaar kunnen komen. Echter: het succes van ‘orgasmegoeroe’ Keeley Olivia bewijst wat anders. Haar online masturbatieschool is een hit, net als haar YouTube-kanaal. Olivia leert ons vrouwen alles over clitorale orgasmes, G-spot orgasmes en baarmoedermond orgasmes. We zijn een heel eind gekomen door het feminisme, maar masturbatie is voor velen nog steeds geen gespreksonderwerp. Keeley: “Dat zorgt ervoor dat wij vrouwen soms vergeten om te genieten. Vanuit de maatschappij wordt ons namelijk nog altijd opgelegd dat je niet openlijk over je eigen seksualiteit praat.”

Masturbeer je vrij en blij
We worden geboren als seksueel vrije wezens, maar dat verandert vaak als we opgroeien, zo legt Keeley uit. “In de pubertijd had ik zelf ook die ervaring: ik had geen connectie meer met mijn seksualiteit door een laag zelfbeeld, onzekerheid over mijn lichaam, verwachtingen over hoe seks moest zijn en teleurstellingen omdat het dat niet was. Met die negativiteit heb ik mijn lijf jarenlang ‘misbruikt’. Door zelfbevrediging leerde ik weer van mijn lichaam te houden en te genieten. Ik had zoveel verschillende soorten orgasmes, maar realiseerde me dat de vrouwen om mij heen hier nooit iets van zouden weten. Dat bracht me op het idee om mijn masturbatie-memoires onder de titel ‘Unleashing the female O’ te publiceren.”

De orgasmekloof
Al eerder schreven we hier bij Supervrouwen over de orgasmekloof. Tijdens de seks met een partner bereikt gemiddeld 95% van de mannen een hoogtepunt, tegenover 66% van de vrouwen. Volgens Keeley komt dat, omdat we nog steeds denken dat het om penetratie en ejaculatie draait. En dat hij in elk geval moet klaarkomen en ja dat samen bereiken het mooiste en het beste is. En er leeft een idee, vooral onder vrouwen, dat je in een relatie niet hoort te masturberen. “Onzin”, zegt Olivia daarover. “Juist het ontplooien van je eigen seksualiteit werkt empowerend!”

10 vingers en soms ook nog een hulpje
Dat vrouwen minder vaak in de ‘zorgstand’ moeten gaan, ook tussen de lakens, is absoluut een verdienste van deze feministische golf. Eerst het eigen lichaam verkennen en beminnen, voordat je dat met een ander gaat doen, is voor de ontwikkeling van je seksleven alleen maar gunstig, zo bewijzen vele onderzoeken. Als docent en als moeder leerde ik meisjes al heel jong dat ze 10 vingers tot hun beschikking hebben en dat die vaak meer kunnen dan dat ene mannelijke lid. Dat zie je vandaag de dag ook terug in de sexshops, die veelal door vrouwen ‘bemand’ en geleid worden. De klassieke dildo heeft zware concurrentie van allerlei door vrouwen vormgegeven vibrators, van groot tot klein en zelfs zo discreet (want we hoeven ons niet te schamen voor zelfbevrediging, maar dat betekent niet dat anderen hoeven weten waar, wanneer en hoe) dat die in je handtas of jaszak past.

Even mijn lipstick pakken
Wat dacht je bijvoorbeeld van de Womanizers van desexshop.nl? Ze hebben bijvoorbeeld de Womanizer 2go; een mini-uitvoering in lipstickvorm van de welbekende ‘gewone’ Womanizer, met alle voordelen. De toy stimuleert de clitoris met pulserende luchtdrukgolven voor een bijzondere sensatie. De 2Go heeft 6 standen die te bedienen zijn met een handig knopje aan de onderkant. Daarnaast is de 2Go waterproof, snoerloos en eenmaal geladen weer klaar voor uren genot. Het siliconen mondje is afneembaar waardoor je de top grondig kunt reinigen. Accessoires die erbij worden geleverd: een extra XL mondje, een USB-oplaadkabel en uiteraard een handleiding. Ik zeg: ‘Viva la Vulva!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here