Roxane van Iperen wint OPZIJ-literatuurprijs met boek over Joodse zussen Brilleslijper

0
381

Wat een heuglijk nieuws! Mijn plaatsgenoot Roxane van Iperen heeft de OPZIJ-literatuurprijs gewonnen voor haar boek ’t Hooge Nest’. De titel verwijst naar de naam van het oude Gooise huis dat zij in 2012 met haar gezin betrok. Roxane noemt zichzelf ‘pleitschrijver’ en is juriste en publiciste tegelijkertijd. De woning waarin zij en haar man druk aan de slag gingen om te verbouwen, intrigeerde haar steeds meer. Ze dook in de geschiedenis en ontdekte dat er in de Tweede Wereldoorlog 2 Joodse zussen woonden, die hun eigen leven waagden om andere Joden te helpen. Zowaar een actueel thema na een ongelukkige uitspraak van een FvD-senator dit weekende en de daaropvolgende commotie…..

Verzetsnetwerk
Janny & Lien Brilleslijper woonden in ’t Hooge Nest’, op de grens van Naarden en Huizen aan de bosrand tijdens de bezetting door de Duitsers. Daar onderhielden de zussen een verzetsnetwerk in tijden zonder mobiele telefoons en sociale media. Met onder andere de beroemde Huizense drogisterij ‘De Zonnehoek’, die ook al stikvol zat met onderduikers. Waar Bussum en Naarden overliepen van NSB’ers, trokken de degelijke christelijke Huizers zich minder aan van de bezetters.

Toch verraad
Van Amsterdam tot Den Haag, via Bergen naar Naarden: waar de zussen ook komen, overal doen ze wat ze kunnen om verzet te plegen. ‘t Hooge Nest’ is een soort van doorgangshuis en soms hebben ze wel 25 onderduikers over de vloer met elke dag het gevaar voor ontdekking boven hun hoofden. Dat gebeurt uiteindelijk in juli 1944. Janny & Lien zijn verraden en ze worden door de Jodenjagers van de Colonne Henneicke aan de Duitsers overgedragen. Hun mannen en kinderen weten de dans te ontspringen. Maar Janny en Lien Brilleslijper worden afgevoerd. Eerst naar het politiebureau in Amsterdam, waar ze door de Duitsers tijdens verhoren ernstig worden mishandeld, later naar Kamp Westerbork, waar ze als ‘criminelen’ in de strafafdeling worden opgesloten. Daar moeten ze oude batterijen demonteren en leren ze de zusjes Frank kennen.

Anne Frank
Op 3 september 1944 worden Janny, Lien, hun broertje Jaap en hun ouders en de familie Frank in het laatste transport gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Hun ouders en hun broertje Jaap worden direct na aankomst vermoord in de gaskamers. Op het laatst van de oorlog worden ze op transport gesteld naar het overvolle concentratiekamp Bergen-Belsen, gelegen aan de Lünerberger Heide in Duitsland. Daar waren geen gaskamers, maar de omstandigheden in dit kamp waren huiveringwekkend. Opeengepakt in veel te kleine barakken en tenten, met nauwelijks voedsel en drinkwater, vielen de uitgemergelde gevangenen ten prooi aan dodelijke besmettelijke ziekten, zoals tyfus. Hun lijken werden naast de barakken en tenten opgestapeld. Janny & Lien regelden dat ze verpleegsters werden. Maar veel te verplegen viel er niet: er was geen schoon water, geen voedsel en er waren geen medicijnen. Zo goed en zo kwaad als het ging, probeerden ze toch mensen te helpen. Dat deden ze ook bij Margot & Anne Frank. Tevergeefs: die stierven kort na elkaar, zoals we inmiddels allemaal weten. Janny en Lien hebben ze in het massagraf moeten leggen. Zijzelf overleven nipt.

Op de een na laatste pagina schrijft Roxane:

‘De Joden lieten zich niet gewillig naar hun dood leiden – er waren wel ­degelijk joodse verzetslieden. En vrouwelijke bovendien.’

Gefeliciteerd Roxane van Iperen
Kortom: een boek dat een stuk missende geschiedenis weergeeft en dat reeds een bestseller is. Nu met de OPZIJ-literatuurprijs zal het aantal drukken alleen nog maar oplopen. Er wordt zelfs al gesproken over een verfilming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here