Hoogopgeleide paren gaan het minst vaak uit elkaar

0
227

Het lijkt erop dat scholing niet alleen goed is voor kennis, maar ook voor stabiliteit. De kans dat samenwonende stellen (getrouwd of ongetrouwd) uit elkaar gaan is het kleinst als beide partners hoogopgeleid zijn. Van de in 2003 gevormde paren waarvan beide partners een hbo- of wo-diploma hadden was na 12 jaar 19% uit elkaar. Het verschil met stellen met niet-hoogopgeleide partners is groot: van hen was 31% na dezelfde periode gescheiden. Ook het zogenaamde downdaten en/of updaten werkt niet in het voordeel. Van de koppels waarvan alleen de vrouw hoogopgeleid is, was na 12 jaar 27% uit elkaar; bij die waarvan alleen de man dat is, was 24% niet meer samen.

Laatste cijfers van het CBS.
Mensen die studeren wachten vaak wat langer met officieel samenwonen. Ook de leeftijd blijkt een rol te spelen. Stellen die al op jonge leeftijd gingen samenwonen, gingen namelijk vaker uit elkaar. Bij de paren waarvan de vrouw bij het begin van de samenwoonrelatie tussen de 18 en 20 jaar was, was bijna de helft (49%) na 12 jaar uit elkaar. Was de vrouw 20 tot 25 jaar, dan lag dat met 29% beduidend lager. Stellen waarvan de vrouw bij aanvang van de samenwoonrelatie 25 jaar of ouder was, gingen het minst uit elkaar (25%).

Oude bokken en cougars
En een leeftijdsverschil? De grappenderwijs genaamde liefdes tussen ‘oude bokken & groene blaadjes’ en ‘cougars & toyboys’ blijken vaak ook maar tijdelijk. Stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn, gaan het minst vaak uit elkaar. Hoe groter de leeftijdskloof wordt, hoe groter ook het risico op een breuk. Daarbij moet worden gezegd dat heterorelaties waarbij hij ouder is dan zij, ietsje minder vaak stranden dan wanneer zij ouder is.

Overige factoren
Naast leeftijdsverschillen, de leeftijd bij het begin van een samenwoonrelatie en het onderwijsniveau van de partners, spelen meer factoren een rol. Ongetrouwde stellen en paren zonder kinderen gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt voor als er kinderen zijn uit een eerdere relatie(s), bij gemengde relaties voor wat betreft migratieachtergrond, als een of beide partners nog studeert, en als het gezinsinkomen laag is. En tenslotte het goede nieuws: bij deze paren neemt het scheidingsrisico na 4 jaar af.

Andrew Lloyd Webber doet een goede poging:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here