‘Ons’ Nederlands Elftal levert eindelijk geld op

0
278

De stijging van de populariteit van het Nederlands Elftal vrouwen, is voor een groot deel te danken aan de succesvolle zomer van 2017. De Leeuwinnen werden in eigen land Europees kampioen en voetbalsters als Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema zijn sindsdien grote namen.Niet alleen sportief, maar ook zakelijk komt het vrouwenvoetbal tot serieuze hoogte. De KNVB meldde vorige week reeds dat de speelsters van het Nederlands Elftal binnen eenzelfde honorering moeten gaan ontvangen als hun mannelijke evenknieën.

Portretrechten
Eerst stijgt de vergoedingen van de vrouwelijke internationals stapsgewijs, waarna deze vanaf 2023 gelijk moet zijn aan die van het mannenteam. Die vergoeding heeft vooral te maken met de portretrechten van de Oranjevrouwen. Sponsoren kopen deze af, zodat ze in hun uitingen afbeeldingen van de voetbalsters mogen gebruiken.

Budget mannen is 13x hoger
Daarbij ontvangen de Oranjevrouwen voor hun deelname aan het WK in Frankrijk een vaste vergoeding voor de periode waarin ze bij elkaar zijn. Ook zijn er prestatiebonussen, afhankelijk van de winstpremie die de vrouwen bij elkaar voetballen. De winstpremies die de FIFA uitkeert, staan op het wereldkampioenschap voor vrouwen bij lange na niet in verhouding tot het WK bij de mannen. De wereldvoetbalbond heeft voor de vrouwen deze zomer in totaal ongeveer 26,5 miljoen euro aan winstuitkeringen gereserveerd, te verdelen over de deelnemende landen. Bij het WK voor mannen een jaar geleden was dat ruim 350 miljoen euro.

NIKE & Calvé
De Oranjekoorts is niet alleen in de media zichtbaar, maar ook op de winkelvloeren. Sponsor Nike ontwierp reeds het nieuw tenue waar de vrouwen in spelen. Het is volledig oranje en er valt ook nog een tulp te ontdekken. Inmiddels is het ook overal te koop. ook de andere ‘partners’ (zoals dat zo mooiheer) laten zich qua marketing niet onbetuigd. Van Calvé zijn er 16 verschillende potten pindakaas met daarop de namen van de speelsters en Oranje Leeuwinnen Doeboeken.

ING & Blokker
Hoofdsponsor ING van de Oranje Leeuwinnen komt net als 2 jaar geleden tijdens de EK met een grote campagne waarin de speelsters centraal staan. En bij onze oerhollandse Blokker kan men poppetjes van de speelsters sparen. Deze zijn op een Oranje Leeuwinnen-voetbaltafel te plaatsen waardoor je uiteindelijk met de selectie kunt spelen. Ook zijn de speelsters te zien in een tv commercial van Blokker.

KPN & Andrelon
KPN doet online consumentenacties en is daarnaast partner van de KNVB YouTube serie Leeuwinnentalk. Deze komen vanuit Frankrijk en bieden de fans een nadere blik op alles rondom de selectie. Cosmeticamerk Andrelon gaat de Leeuwinnen inzetten als ambassadeurs. Met acties kan men mooie prijzen winnen en daarnaast komt er een online campagne onder de titel ‘Dear me’.

PWC
Partner PwC toverde hun hoofdkantoor in Nederland om in een metershoge, spectaculaire Oranje-uiting. Ook hebben zij een online campagne waarbij ze speelsters interviewen over de weg die zij hebben afgelegd. Daarnaast zijn er met verschillende producenten ook merchandise deals afgesloten, waardoor er straks in verschillende winkels beddengoed, pyjama’s, vlaggen, ballen etc. komen te liggen.

Vanmiddag
Uiteindelijk komt alles samen in de Oranje Colonne van vanmiddag. Voor de wedstrijd Nederland – Kameroen is er een stoet van 20 bussen gearriveerd Frankrijk met Oranjefans en relaties van KNVB-partners. Het is bijna zover, zet de TV maar aan. Wie houdt ze tegen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here