Nu op Netflix: ‘City of Joy’

0
181

Wat een blije titel van een docuserie over een zo wrang onderwerp. Het laat zien dat er mensen zijn die in een hel van oorlog en mishandeling een oase van hulp en heling kunnen bieden. In het voortdurende conflict in de Democratische Republiek Congo wordt verkrachting ingezet als oorlogswapen. De slachtoffers worden vaak buitengesloten, verlaten door hun echtgenoot en verbannen door hun gemeenschap. In Bukavu – soms ‘de slechtste plek op aarde voor een vrouw’ genoemd – hebben gynaecoloog en Nobelprijswinnaar Denis Mukwege, toneelschrijfster Eve Ensler (van ‘De Vagina Monologen) samen met Congolese mensenrechtenactivistes ‘The City of Joy’ opgericht……

Van lijders naar leiders
Jane Mukunilwa en Christine Schuler Deschryver zijn 2 het centrum voor herstel en genezing. Hier worden vrouwen en meisjes die seksueel geweld hebben overleefd, klaargestoomd om gemeenschapsleiders te worden.

Radicale vechter
Directeur Christine Schuler Deschryver herinnert zich nog precies de dag waarop ze ‘een radicale vechter’ werd: “In 2000 zat ik in mijn kantoor toen een vrouw binnen kwam rennen met een baby, 18 maanden oud, die verkracht was. Ze stierf in mijn auto op weg naar het ziekenhuis. Ik rende de kathedraal in met de dode baby in mijn armen, schreeuwend tegen God.”

Geen bedelaars
Naar schatting ruim een half miljoen vrouwen en meisjes zijn verkracht tijdens het voortdurende conflict in de DRC, waarin verkrachting wordt gebruikt als oorlogswapen door zowel overheidstroepen als gewapende milities. De slachtoffers worden vaak verlaten door hun echtgenoten en verstoten door hun gemeenschappen.

Van wanhoop naar waardigheid
In City of Joy leren vrouwen die vaak zeer getraumatiseerd zijn zichzelf te verdedigen, hun verhaal te vertellen, en uiteindelijk zichzelf te accepteren en lief te hebben. Na een programma van 6 maanden ‘studeren ze af’ met de benodigde vaardigheden om weer mee te doen binnen hun gemeenschappen, maar ditmaal als leiders. Jane Mukunilwa zat in de allereerste City of Joy-klas en behoort nu tot de programmamedewerkers van het centrum. “Het is een plek waar vreugde, zelfvertrouwen, liefde en hoop worden teruggevonden na een periode van trauma, isolatie, wanhoop en onzekerheid,” zegt ze.

Geloof in mensen terug
Jane was slachtoffer van een groepsverkrachting en werd wekenlang vastgebonden aan een boom. Ze werd zwanger en moest bevallen terwijl ze een tweede keer was ontvoerd. Haar baby stierf. Ze gebruikt haar verhaal nu om vrouwen te leren hun ervaringen te gebruiken als een gereedschap voor revolutie. “Ik ben een model voor vrouwen die hun pijn omzetten in kracht, en die zich inzetten om andere vrouwen te leren over hun rechten en plichten, en om die op te eisen.” En dat is precies wat Christine Schuler Deschryver al die tijd al voor ogen had: “Wanneer je begint te geloven in mensen, en ze waardering geeft, geven ze het beste wat ze in zich hebben terug.”

Netflixen
‘City of Joy’, geregisseerd door Madeleine Gavin is een eerbetoon aan vrouwelijke levenskracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here