Karin Bloemen over haar jeugd vol geweld, incest en verkrachtingen

0
554

In het nieuwste nummer van LINDA. vertelt Karin Bloemen over haar jeugd vol geweld, incest en verkrachtingen. Het is niet voor het eerst dat de cabaretier met die gouden strot open is over een rotjeugd met een rot stiefvader. Maar er is recent een boek van haar eigen had verschenen, dat ook simpelweg ‘Mijn ware verhaal’ is getiteld. Op 8-jarige leeftijd werd ze voor het eerst verkracht. “Ik wist niet eens wat seks was. Ik wist alleen dat het heel veel pijn deed en dat ik het niet wilde. Ik zette mezelf compleet op zwart. Alsof ik niet bestond. Totdat het weer voorbij was. Zo overleefde ik.”

Praten kan je redden
Karin hoopt dat het boek leidt tot meer begrip voor misbruikslachtoffers, die vaak van andere mensen krijgen te horen waarom ze er niets tegen deden. “Daarom heb ik ook dit boek geschreven. Omdat ik hoop dat als mensen in mijn huid kruipen, ze beter begrijpen hoe misbruik werkt. En ik heb het geschreven voor andere slachtoffers. Ik wil ze zeggen: praat erover. Praten kan je redden. Als je dat niet doet, bescherm je alleen de dader. Geheimen vreten je op. Mijn leven begon pas toen ik op mijn zestiende begon te praten.”

Omgedraaide schaamte
Met dit autobiografische werk wil Karin Bloemen ook laten zien hoe ze ondanks deze traumatische ervaringen de vrouw is geworden die ze nu is: sterk, liefdevol, succesvol, open voor iedereen en voor niemand bang. En zoals bij zoveel vrouwen die seksueel geweld aan den lijve ondervinden, had ook Karin last van schaamte. Ik noem het tegenwoordig maarde ‘omgedraaide schaamte’, omdat de dader doorgaat met zijn leven en er bij een slachtoffer littekens zitten voor het leven. Karin: “Vanuit een diepgewortelde schaamte wordt alles ontkend en doodgezwegen. Met die schaamte wil ik afrekenen. Schaamteloos zijn, eerlijk zijn. Schaamteloos eerlijk.’

Peversiteiten
Bij PAUW legt ze onder anderen heel erg goed uit wat het verschil is tussen perversiteit versus seksualiteit en intimiteit. En de beste wraak op de man die haar (en haar zussen) dit allemaal aan deed: haar succes en haar geluk!

Karin Bloemen: ‘Mijn ware verhaal’, Uitgeverij Ambo/Anthos, €21,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here