Met dit spel lukt diversiteit in je team wel

0
197

De Technische Universiteit Eindhoven zorgde deze week voor voorpaginanieuws. De komende jaren nemen ze nog uitsluitend vrouwelijke (hoog-)leraren aan. Founder Supervrouwen Wendy Broersen herkent het feit dat veel bedrijven diversiteit weliswaar op hun agenda hebben staan, maar dat dit niet zichtbaar is in de praktijk. Met haar bedrijf Superwomen Academy ontwikkelde ze in samenwerking met o.a. Ambition Group, het spel Equalitypoly, om mensen bewust te maken van allerlei facetten op het gebied van diversiteit. Het wordt vanaf heden reeds ingezet door bedrijven als Axians en VNG International. Andere versies van ‘Equalitypoly’ zijn ‘Cultural Diversity’ en ‘Generation Diversity’.

Speelse slimme methode
Een spel is een manier om intenties om te zetten in acties. De zogenoemde ‘gamification’ is een bewezen methode waarmee mensen meer ervaren en daardoor leren. De managementgame wordt gespeeld om te leren en ervaren welke resultaten en voordelen diversiteit oplevert. Hiermee wordt het gesprek bevorderd over onderwerpen als rekrutering, employer branding, bedrijfscultuur, management, successie, loopbaantrajecten, ontwikkeling en natuurlijk rendement (ROI). Het doel van Equalitypoly om tot een gebalanceerd team te komen en zoveel mogelijk ROI-punten te behalen. Wendy Broersen: “Plotselinge situaties, acties van de andere spelers en het beantwoorden van vragen over wat je in bepaalde situaties zou doen, vergroot de diversiteit in je team. Oftewel: elke keuze brengt je een stap dichter bij je doel of juist er verder vandaan.”

Over zee
Het bedrijf Superwomen Academy heeft als doel bedrijven helpen met het aantrekken, behouden en ontwikkelen van vrouwelijke werknemers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland, maar er zijn onlangs vestigingen geopend in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Er werken ruim 40 topexperts uit die 3 landen. Ze werken voor (onder andere) PwC, Erasmus MC, de Nederlandse overheid en ABN AMRO. Zoals Wendy Broersen zelf uitlegt: “Ik werd gevraagd om een manier te bedenken om vrouwen te helpen groeien binnen bedrijven. Mijn uiteindelijke doel is dat we binnen 20 jaar overbodig zijn, omdat het hebben van diverse teams de norm is.”

21 dagen op herhaling
Unconscious bias is discrimineren zonder het zelf door te hebben. Doordat bepaalde ideeën over bijvoorbeeld vrouwen, homo’s, latino’s of senioren post gevat hebben tussen je oren. Om dit tegen te gaan, ontwikkelt Superwomen Academy op dit moment, samen met AR4REAL, een augmented reality game-omgeving waarin mensen in bedrijven zichzelf kunnen trainen. Uit research blijkt dat daadwerkelijke gedragsveranderingen na minimaal 21 dagen herhaling omgezet worden in dagelijks automatisme. De game gaat bewustwording op verschillende niveaus stimuleren waarna de speler bewust is van zijn of haar voorkeuren. Wendy Broersen: “Je leert anders naar mensen te kijken en de game brengt ook de nodige fun met zich mee. Er is er gedacht aan alle vormen van bias. Naast gender komen o.a. biases rondom cultuur of lichamelijke en geestelijke beperkingen voorbij. Het dashboard zorgt ervoor dat de betrokken managers kunnen zien wat de vooruitgang is, zodat – indien nodig – extra bijgestuurd kan worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here