65+ vrouwen die zichzelf en hun generatie opnieuw uitvinden. TOP!

0
410
Illustratie: Advanced.Style. Dit is Lyn Slater, hoogleraar te New York die door haar studenten vaak een icoon genoemd werd. Nu blogt ze onder de titel 'Accidental Icon' over haar leven en inspiraties

De vrouwen van de babyboomgeneratie gingen massaal de werkvloer op. Nu mogen ze met pensioen, maar dat willen ze niet en doen ze ook niet. Ze gaan de strijd aan tegen ‘sexism’ en ‘ageism’, oftewel tegen seksisme en leeftijdsdiscriminatie. Een hele generatie vrouwen wil zich nog steeds nuttig maken. En invloed uitoefenen. Vrouwen boven de 65 jaar zijn prominent aanwezig in de politiek, de media, de bestuurskamers van grote bedrijven, in rechtbanken, op universiteiten en zelfs in Hollywood. Ze zijn niet langer onzichtbaar. Ze claimen wat oudere mannen altijd als vanzelfsprekend hebben beschouwd: met leeftijd komt ervaring, deskundigheid en aanzien.

Geen grijze muizen
Ineens zijn ze gelukkig overal. Ruth Bader Ginsburg (85) is opperrechter en een ware heldin in de VS. Nancy Pelosi (78), de machtigste vrouw in de Amerikaanse politiek, bespotte Donald Trump met een theatraal neerbuigend applaus. Maxine Waters (82), voorzitter van de financiële commissie in het Congres, leest de minister van Financiën de les zonder haar stem te verheffen. Elizabeth Warren (69), senator en presidentskandidaat, trekt een sprint door het treinstation en laat haar jonge stafleden puffend achter zich. Donna Shalala (78), minister van Volksgezondheid in de jaren ’90, wint haar allereerste verkiezing voor het Huis van Afgevaardigden. De fictieve Grace & Frankie, gespeeld door Jane Fonda (81) en Lily Tomlin (79), beginnen een bedrijfje in sextoys voor vrouwen met artritis. En last but not least: over de catwalks wandelen ouderen mee en de marketing-industrie boort een goudmijn aan door steeds vaker te kiezen voor (rol)modellen die 60+ zijn.

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn
“We beleven een keerpunt”, zegt ook Susan Douglas, professor communicatiewetenschapen aan de universiteit van Michigan. “Ons beeld van oudere vrouwen kantelt. De stereotypen zijn toe aan een remake. Deze generatie vindt zichzelf opnieuw uit.” De Franse socioloog Serge Guérin ziet ook alleen maar voordelen van steeds ouder worden: “We blijven langer jong, we worden later oud en we zijn nog nooit zo gezond geweest. Alleen lijken nog maar weinigen de enorme consequenties en mogelijkheden daarvan te zien.”

Juist geen ouderenprobleem
Ondergetekende ziet juist dat het er steeds meer worden. Dwars tegen de decennia lang heersende moraal van ‘jong, snel en wild’ in. Het is de angst voor het eigen verval dat er voor zorgde dat ouderen (en dan met name vrouwen) na hun pensioengerechtigde leeftijd alleen nog thuis aan de buis of in vrijwilligerswerk werden getolereerd. Maar de generatie die in de jaren ’60 voor veel verschuivingen zorgde, doet dat nu 60 jaar later nog steeds. Door zich niet als een bejaarde te gedragen. We hebben geen ‘ouderenprobleem’, maar er zijn zat ‘ouderen mogelijkheden’. Die we nog veel te onbenut laten.

Je levensstijl is die van de sociale groep waar je bij hoort, niet meer die van de leeftijdsgroep

Babyboomer doet wat ze wil
Serge Guérin ziet dat mensen individualistischer zijn geworden. Ze hebben zich bevrijd van maatschappelijke normen, óók leeftijdsnormen. Leeftijd telt niet meer, de levensstijl telt. “Als je 60 bent en aan een nieuw leven bent begonnen, wat nu normaal is, kan je een kind hebben van 5 jaar oud. Dan kom je ook in aanraking met andere ouders met kinderen van 5, maar die ouders zijn toch vaker in de 30. En die sociale omgeving is veel belangrijker geworden dan de leeftijdsgroep waartoe je behoort. Je levensstijl is die van de sociale groep waar je bij hoort, niet meer die van de leeftijdsgroep. Een senior trekt geen pantoffels meer aan. Een 60’er kan moeiteloos op sneakers naar hippe plekken. Niemand zegt meer: ‘daar ben jij te oud voor’. Als oudere kun je tegenwoordig alles nog in je leven. Je bent geen gevangene meer van je leeftijd. 1 op de 5 bedrijven die in Frankrijk wordt opgericht, is van een 50-plusser. Op de business school waar ik werk, is 1 op de 3 studenten eveneens boven de 50. Het kan fysiek ook. Ouderen lopen de marathon, ze zoeken het avontuur.”

Subjectieve leeftijd
Je jonger voelen dan je bent, bepaalt belangrijke dagelijkse of levens-beslissingen, aldus Brian Nosek van de University of Virginia. Je zogenaamde ‘subjectieve’ leeftijd heeft grote invloed op je persoonlijkheid en je activiteitenpatroon. Hoe meer je onderneemt, hoe jonger je je voelt en omgekeerd. Naarmate je voor een langere tijd weinig uitvoert, neemt je levenslust af en voel je je vaak dus ook ouder.

Echt jong blijven
Het gevoel van je subjectieve leeftijd maakt wat verouderen (wel of niet) met je doet. Sommigen lijken helemaal op te bloeien bij het stijgen der jaren, terwijl anderen juist afvlakken. Psychologen denken dat je jonger voelen een vorm van zelfverdediging is tegen de veroudering. Dus, hoe meer je onderneemt, zoals reizen, hobby’s of sporten, hoe sterker iemand gelooft in ‘jong blijven’. Zo schuiven we de zorgen naar morgen.

Depressies op afstand
Hoe jonger mensen zich voelen, hoe bewuster en minder neurotisch ze zijn. En wat een mooie bijkomstigheid is: het gaat niet ten koste van de uitbundigheid en enthousiasme die horen bij een jonge geest. Dat je mind je voor de gek houdt, is dus alleen maar positief. Mensen die zich jonger voelen, lopen minder risico op depressies en zelfs dementie wordt er langer mee op afstand gehouden.

Inspirerende senior ladies zijn ook de Britse Fabulous Fashionistas:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here