Hoe je toch lekker slaapt in deze korte, warme nachten

0
750

Menig slaapkamer voelt dezer dagen aan als een broeikas. Alleen al de gedachte om er te moeten slapen, houd je wakker. Daarom 10 tips om de hittegolf te overleven zonder zo’n milieu-onvriendelijke airco. Allereerst hebben ze veel elektriciteit nodig om de lucht te kunnen koelen; bij de productie daarvan komen veel broeikasgassen vrij. Verder kost het grondstoffen om een airconditioning te maken, vooral kunststof en metalen. Tot slot zitten er koelmiddelen in, die vaak HFK’s bevatten. Als die vrijkomen, dragen ze sterk bij aan het broeikaseffect en dan kunnen we straks helemaal niet meer zonder.

sleep hacks

1. SINGLE
Alleen slapen. Minder gezellig wellicht, maar stukken koeler op velerlei gebied.

2. NATUURLIJK
Satijnen en zijden beddengoed ogen prachtig, maar de stoffen ademen niet. Kies tijdens warme dagen voor 100% katoen. Een kwart synthetisch doet je al zweten. Dat geldt overigens ook voor dekbed, matras en eventuele nachtkleding.

3. BEVRIES
Als je je beddengoed voor je gaat slapen 10 minuten in de vriezer legt, begin je de nacht in elk geval lekker fris.

4. KRUIK
Vul je beddenkruik niet met heet maar juist met koud water en ijsblokjes.

5. DICHT & DUISTER
Houdt de ramen overdag bedekt tegen de hitte. En zorg in deze lichte tijd van het jaar dat het ’s nachts echt pikkedonker is in je slaapvertrek. Kies de juiste kant en klaar gordijnen. Een verduisterend rolgordijn is ook een uitstekende optie. Je bijnieren zijn de accu’s van je lichaam en die laden alleen op in het duister.

6. LAUW LOENE
Neem een niet te warme, maar ook niet te koude douche voor het slapengaan. Droog je goed af, anders blijf je nat. Dan zul je lekker fris plat gaan.

7. ON THE ROCKS
Zet een kom ijswater naast je bed. Als je het echt niet meer uithoudt, stop je er je handen of je voeten in om je lichaamstemperatuur omlaag te brengen.

8. MINDF*CK
Droom over koelte en kou.

9. DRINK
Veel water, weinig alcohol!

10. EET
Geen vlees, wat dat houd je warm: vraag maar aan de Eskimo’s. Doe een vega BBQ. En vermijd ook zoetigheid: daarvan gaat je bloedsuikerspiegel schommelen en krijg je alleen maar meer trek. En meer eten zorgt weer voor opwarming van je lijf. Neem wat pittigs: op warme dagen verliezen we door het zweten veel zout. Dat kun je aanvullen met bijvoorbeeld gezouten noten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here