30 jaar geleden: ‘first all female crew’ zeilt rond de wereld

0
255

Eind jaren ’80 werkt Tracy Edwards als kok voor enkele ambitieuze zeilteams en krijgt ze de ‘vibes’ te pakken. Ze wil ook tot de echte ‘bemanning’ behoren. Maar de mannelijke ploegen waren niet bepaald enthousiast om haar, of welke andere vrouw dan ook, aan te nemen. Terwijl ze zich omhoog knokt van hulpje tot volwaardig ‘bootsman’ krijgt een nieuwe droom vorm: ze wil bewijzen dat vrouwen even goede zeilers kunnen zijn als mannen. Inmiddels doen vrouwen bijna in alle sportdisciplines mee, maar dat was toen wel wat anders. Als kapitein van de allereerste volledig vrouwelijke zeilploeg neemt Tracy deel aan de meest ambitieuze race ter wereld. En succesvol, ondanks veel letterlijke en figuurlijke tegenwind…………..

Whitbread Round the World
De documentaire ‘Maiden’ vertelt het spannende verhaal van doortastende vrouwen die niet alleen de zeeën, maar ook de toenmalige vooroordelen wisten te bedwingen. Middels een combinatie van archiefbeelden en hedendaagse interviews brengt de rolprent de kijkers midden in de maandenlange Whitbread Round the World-zeilrace van 1989. Van de intense voorbereidingen en de moeilijke start tot de grootse en spannende avonturen waarbij de vrouwen geschiedenis schrijven. 30 jaar geleden waren mensen daar echt nog door geshockeerd.

Dit is een film
Regisseur Alex Holmes ontmoette Tracy Edwards toen die laatste op de school van zijn dochter kwam vertellen over haar avonturen. “Toen ze sprak, dacht ik: ‘Dit is een film, dit is absoluut een film’,” aldus de documentairemaker in een interview met CBS Local. “Zozeer zelfs dat ik er vanuit ging dat over deze geschiedenis al wel een film gemaakt moest zijn.” Dat was dus niet het geval. “Aanvankelijk wilde ik er er een speelfilm van maken. Totdat Tracy zei: “Je weet toch dat we de hele tijd camera’s aan boord hadden?’ Dat klonk als muziek in mijn oren. Op dat moment werd het idee van de documentaire geboren.”

Vrouwen tegen de wind in
De ‘Maiden’ met haar geoefende vrouwelijke zeilers vaart niet zonder slag of stoot de haven uit. Vooraf was er een lange strijd om sponsors te vinden voor een boot die door 12 vrouwen zou worden bevaren. De film laat de uitdagingen en prestaties van de bemanning zien. Ook is te zien hoe het leven was voor de vrouwen tijdens de wedstrijd. De uitdagingen op zee waren zwaar, maar ook de strijd om erkenning te krijgen als volledig vrouwelijke bemanning.

Yachts(wo)man of the Year
De crew van Tracy Edwards verbaasde de gehele watersport-wereld toen zij met hun schip 2 van de 6 etappes won. Ze eindigen uiteindelijk als 2e binnen hun klasse, de beste finish voor een Britse boot in 17 jaar tijd. Tracy veroverde de titel ‘Yachtsman of the Year’ als eerste vrouw ooit. Daardoor raakte ze gemotiveerd een ​​weg te banen voor meer vrouwen binnen de sport.

Kijken
‘Maiden’ ging vorig jaar in premiere tijdens het internationaal filmfestival van Toronto. Daarna heeft Sony Pictures Classics de filmrechten gekocht en is de documentaire te zien voor het grote publiek. Binnenkort ook in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here