Marielle & Monica: De supervrouwen van World Press Photo

0
280

Wanneer je deze dagen voet zet in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, word je waar je ook kijkt geconfronteerd met de meest indrukwekkende afbeeldingen. Sommigen gruwelijk, sommigen ontroerend, anderen een combinatie van beiden. Wat de foto’s met elkaar gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk dat bewustzijn bij hun kijkers opwekken dat alleen door beeld gecreëerd kan worden. En natuurlijk dat ze allemaal onderdeel zijn van de befaamde World Press Photo tentoonstelling, die nog tot en met zondag 7 juli in de Nieuwe Kerk bewonderd kan worden.

Digital Story Telling
Bij de tentoonstelling wisselen oorlogsfoto’s en foto’s van traditionele Spaanse feesten, landschappen en portretten elkaar af. Toch worden er niet uitsluitend afbeeldingen tentoongesteld. Sterker nog, hetgeen wat mij van de tentoonstelling het meeste is bijgebleven was geen foto. Het item dat de meeste indruk op mij maakte was namelijk de derde prijswinnaar van de ‘2019 Digital Storytelling contest’ in de categorie ‘Long’: de documentaire ‘Marielle & Monica’ door Fábio Erdos van The Guardian.

Vermoord
‘Marielle & Monica’ vertelt in de eerste plaats het verhaal van de Braziliaanse politica en LGBT- en mensenrechtenactiviste Marielle Franco, maar in meerdere mate het verhaal van haar verloofde Monica Benicio. Het leven van Marielle kent namelijk een tragisch einde: in maart 2018 werd zij, door een nog altijd onbekende dader, samen met haar chauffeur doodgeschoten in het centrum van Rio de Janeiro. In plaats van weg te zinken in pijn en rouw, zet Monica haar verdriet echter om in daadkracht door Marielles gevecht voor een betere behandeling van armen, de LHBTQ-gemeenschap en donkere Brazilianen voort te zetten. Hieronder in z’n geheel te zien:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here