Ook Prins Constantijn pleit voor vrouwenquotum in investeringsland

0
213

‘Arbeidsdiscriminatie van jonge vrouwen is het best bewaarde geheim van het bedrijfsleven. Daardoor blijven topposities onevenredig verdeeld’. Deze constatering van Mirella Visser memoreerden we hier bij Supervrouwen gisteren nog maar eens, daar uit diverse recente studies blijkt dat vrouwelijke sollicitanten in de vruchtbare leeftijd nog vaak als een ‘gevaar’ worden gezien door werkgevers. Zij worden dus minder vaak aangenomen en krijgen minder promotiekansen. Een belangrijke groep Nederlandse investeerders heeft nu besloten om alleen nog te investeren in bedrijven die vrouwen aan de top hebben en/of daar naar streven. Daarbij hanteren ze een quotum van 35% binnen nu en 3 jaar…………

Vrouwenquotum
De 25 fondsen beheren samen zo’n 1,1 miljard euro, een kwart van het totaal beheerde vermogen van Nederlandse durfinvesteerders, die vooral geld steken in nieuwe bedrijven. “We hebben nog geen exacte cijfers over investeringen in vrouwelijke ondernemers, maar we weten wel dat onze sector ver onder de 35% zit”, meldt initiatiefnemer Alexander Ribbink van Keen Venture Capital in het NOS Radio 1 Journaal. Hij zegt dat de afspraken ook voor de investeerders goed zijn, omdat diversere bedrijven beter functioneren.

Seksistische wereld
Dit plan voor ontstond al eerder dit jaar, na een onderzoek door investeerders Eva Mol en Janneke Niessen naar de financiering van vrouwelijke start-ups. Daaruit bleek dat er bijna alleen maar geld gestoken werd in start-ups van mannen. Slechts 1,6% (!!) van de bedrijven stond onder leiding van een vrouw. Onderzoeker Janneke Niessen reageert in hetzelfde NOS Radio 1 Journaal met vreugde. “Dit is een enorme stap, nergens anders is een quotum afgesproken. Het verschil met de situatie nu en die over 3 jaar is enorm.”

Koninklijk tintje
Ook prins Constantijn is mede-initiatiefnemer van het quotum. Hij is de Nederlandse start-up-ambassadeur en zegt in het Financieel Dagblad dat mensen bewust moeten worden gemaakt van hun impliciete vooroordelen. “Bij vrouwelijke ondernemers wordt vaak besproken of ze wel capabel zijn en of ze het bedrijf kunnen combineren met een gezin. Mannen worden vooral beoordeeld op ambitie en toekomstplannen. Dat helpt allemaal niet”, aldus de broer van onze koning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here