“Nadal zou ook niet opgeven”: Een interview met Jiske Griffioen

0
506

Toen ik aan tennisster Jiske Griffioen vroeg wat haar belangrijkste tip is voor vrouwen die het beste uit zichzelf willen halen, antwoordde zij: “Heb vertrouwen in je eigen route, dat iedereen het uiteindelijk op zijn eigen manier haalt.” Jiske is zelf misschien wel het beste voorbeeld van haar eigen advies. Tijdens haar workshop “Inspiratie uit de sport” op het Superwomen Event vorig jaar, deelde zij namelijk het verhaal over haar “route” naar twee keer goud op de paralympische Spelen. Met dit verhaal bewijst Jiske dat zij gelijk had toen ze mij haar belangrijkste tip vertelde. Ondanks de tegenslagen, moeilijkheden en omwegen die zij op haar weg vond, bereikte ze uiteindelijk de bestemming die ze wilde te bereiken: het hoogste blok op het erepodium van de paralympische Spelen.

Paralympische Spelen

Uitersten

Waar de juichende omstanders alleen het goud zien blinken in de triomfantelijk in de lucht gestoken hand van de sporter, weten alleen deze sporter en het team achter haar hoe lang de weg naar deze prestatie was. Zoals Jiske zelf zegt, bestaat topsport uit uitersten: momenten van uitzinnige euforie tot momenten van diepe verslagenheid. Tijdens haar workshop werd duidelijk dat deze uitersten afwisselend de revue hebben gepasseerd tijdens haar tenniscarrière.

Rolstoeltennis

Kort vertelt Jiske over Spina Bifida, de aangeboren afwijking die ervoor zorgde dat zij al op jonge leeftijd in een rolstoel belandde. Dit weerhield haar er echter niet van om verschillende sporten uit te proberen. “Mijn ouders waren allebei docenten lichamelijke opvoeding en wisten daarom hoe belangrijk sport was,” vertelt ze. “Zij hebben mij daarom altijd aangemoedigd om te gaan sporten.” Na verschillende dingen te hebben uitgeprobeerd, maakte Jiske uiteindelijk kennis met het rolstoeltennis. En we kunnen in ieder geval stellen dat dit een zeer goede match was.

Teleurstellingen

Al snel stelde Jiske zichzelf zeker niet het minste doel: een gouden medaille halen op de paralympische Spelen. Gesteund door haar ouders, ging ze aan de bak om dit doel te bereiken. De eerste twee Spelen, in Athene in 2004 en in Beijing in 2008, leidden echter niet tot het gewenste resultaat. Integendeel zelfs: tijdens haar workshop vertelt Jiske dat beide toernooien zodanige teleurstellingen opleverden dat ze even twijfelde om helemaal te stoppen met tennissen. Zelfkritiek mengde zich hierbij met kritiek van buitenaf. “Er zijn altijd geluiden van mensen die denken dat je het toch niet gaat halen,” vertelt Jiske. “Dat is even vervelend, maar daarna besef je wel dat het mensen zijn die er helemaal buiten staan en er dus eigenlijk niets vanaf weten.”

Nieuw begeleidingsteam en nieuw succes

Gelukkig heeft Jiske haar plan om te stoppen na de Spelen van 2008 niet doorgezet. Trainen met een nieuw begeleidingsteam, bracht haar namelijk opnieuw plezier in het spel. Haar doelstellingen werden helderder: de lange termijn ging voortaan voor. De eerdere teleurstellingen maakten plaats voor ijzersterk doorzettingsvermogen. In 2012 werd Jiske hier tijdens de Spelen in Londen voor beloond met een bronzen medaille. Na nog vier jaren hard trainen en innovatie op het gebied van begeleiding en materiaal, werd dit resultaat echter alweer overstemd. Want na al die tijd bereikte Jiske Griffioen eindelijk het doel dat zij zichzelf als kind al stelde; in Rio won zij zowel de enkelspel- als de dubbelspelfinale.

Ervoor gaan en niet opgeven

Na haar workshop, vroeg ik Jiske in een interview naar een eigenschap die een vrouw volgens haar tot Supervrouw maakt. “Durven ergens voor te gaan”, luidde haar antwoord. “Als je echt voor een droom of passie durft te gaan, dan vind ik dat heel belangrijk.” Of dit doel ook echt bereikt wordt, is volgens Jiske eigenlijk niet belangrijk. Het gaat er vooral om dat je de drive hebt om ervoor te gaan, aangezien je van te voren nooit weet of het je gaat lukken. “Ook als je het niet haalt ben je voor mij een Supervrouw”, stelt ze.

Passie is altijd belangrijk geweest voor Jiske. Niet opgeven was hiervan een belangrijk onderdeel. “In het begin had ik misschien een beetje een verkeerde motivatie. Zo van: ik zit in een stoel, maar ik kan heus nog wel wat en iemand in een stoel is niet zielig, “ geeft ze aan. “In de topsport hield ik het doorgaan en niet opgeven vast en kwam het gehandicapt zijn daar los van.” Het is echter ook buiten de sport belangrijk om niet op te geven, omdat er ook in het dagelijks leven dingen zijn waar je moeite voor te doen. “In het gewone leven kom je ook dingen tegen waarbij je moet blijven doorzetten.”

Met deze waarden is het niet gek om je voor te stellen dat tennislegende Rafaël Nadal Jiskes voorbeeld is. “De passie die hij in de sport steekt en waarmee hij op de baan staat, vind ik heel mooi om naar te kijken,” vertelt ze. Nadal belichaamt niet alleen de passie en het doorzettingsvermogen dat Jiske zo waardeert, maar hij heeft ook gezorgd voor inspiratie tijdens het tennissen. “Soms dacht ik: “Geef nou niet op in die wedstrijd. Nadal zou er ook nog gewoon voor gaan.””

Het belang van sport

“Niet iedereen hoeft topsporter te worden, maar sporten is denk ik wel goed voor iedereen.” Volgens Jiske heeft sport meer functies dan fit blijven. Zo kan sport helpen sociale contacten te leggen en leert sport kinderen goede lessen over bijvoorbeeld winnen en verliezen en het omgaan met teleurstellingen. “Het maakt niet uit of dit een individuele sport of een teamsport is,” vindt Jiske. “Zeker in het begin niet. Een teamsport is misschien wel iets makkelijker. Bij een individuele sport ben je helemaal op jezelf, dus daar leer je misschien nog wel meer van. Je moet op jezelf leren vertrouwen en dingen zelf leren oplossen. Dat maakt het ook wel weer mooi.”

De toekomst?

Inmiddels is Jiske gestopt met rolstoeltennis op topniveau. Wat haar nieuwe doel voor de toekomst zal worden, weet ze nog helemaal zeker. Wel zal sport waarschijnlijk een grote rol blijven spelen. “Ik zou graag iets willen doen in de sport- en mediawereld, maar ik weet nog niet precies hoe. Ik hoop de goede mensen tegen te komen die me verder kunnen helpen.”

De kans is dus aanwezig dat we Jiske in de toekomst opnieuw in de media zullen tegenkomen, maar dan nu aan de productiekant. Maar tot die tijd kunnen we in ieder geval al genieten van haar inspirerende verhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here