Vrouwen vinden lange reistijden van en naar hun werk storender dan mannen

0
441

Vrouwen zijn bij de afweging om een baan te accepteren kieskeuriger op de reistijd die daar voor nodig is dan mannen. Die laatsten willen tot 49 kilometer onderweg zijn, vrouwen houden het op 28 kilometer. De arbeidsmarkt voor vrouwen omspant daardoor eenderde van het oppervlak waarin de mannelijke evenknieën zoeken. Het gevolg: beperktere carrieremogelijkheden.

Analyse
Dat blijkt uit een onderzoek van het economisch bureau van ABNAMRO door Sandra Phlippen en collega Sonny Duijn, sectoreconoom Retail en Leisure bij de bank. Zij deden een analyse van de zoekopdrachten op werk.nl, de site van uitkeringsinstantie UWV. Het UWV publiceert sinds 2017 deze zoekactiviteiten, ongeveer een half miljoen zoekacties per week.

Loonkloof?
“Wie minder ver van huis zoekt naar werk, heeft ook minder opties om uit te kiezen. Minder opties betekent minder onderhandelingsmogelijkheden”, aldus onderzoeker Sandra Phlippen. “Daarnaast blijkt uit Frans onderzoek dat de lagere reisbereidheid van vrouwen in Frankrijk 10% van de gender pay gap verklaart.” In Nederland zou het volgens een vergelijkende rekensom gaan om een miniem bedrag van €15,-

Tijd = geld
Maar (reis)tijd is geld en het is maar zeer de vraag of vrouwen daar rouwig om zijn. Uit eerder Brits onderzoek blijkt dat vrouwen forenzen veel vervelender vinden dan mannen. “Als vrouwen gelukkiger worden van dichtbij huis werken, dan is het misschien ook niet erg”, vervolgt Sandra Phlippen. “Ik vind het wel heel belangrijk dat vrouwen zich realiseren dat ze zichzelf kansen ontnemen omdat ze de kansen niet waarnemen. Het kan een keuze zijn om in de buurt van de crèche te werken, maar ik zou er wel voor pleiten dat iedereen die keuze bewust maakt.”

Niet alleen moeders met kleine kinderen
Echter: opvallend genoeg geldt het verschil tussen mannen en vrouwen voor alle leeftijden. Het is dus niet zo dat alleen jonge moeders bereid zijn om minder te reizen. Ook het opleidingsniveau maakt geen verschil. Over het algemeen zijn mensen met een hogere opleiding weliswaar bereid om meer tijd te steken in woon-werkverkeer dan lager opgeleiden, maar in beide groepen is er een significant verschil tussen mannen en vrouwen.

Welzijn
“Als het bij vrouwen hun welzijn reduceert en bij mannen niet, dan zou je kunnen zeggen dat die €15,- verschil per maand het extra welzijn misschien wel waard is”, zegt Sandra op BNR Nieuwsradio. “Dus ik wil absoluut niet zeggen dat vrouwen hier een verkeerde keuze maken.”

Werkgevers
Bedrijven zijn gewend om zich te vestigen op plekken die handig zijn met betrekking tot de infrastructuur. Maar op dit moment is het gebrek aan personeel een groter probleem. De oplossing ziet Sandra Phlippen onder meer in flexibele werkarrangementen, meer thuiswerken en het aanbieden van overnachtingsmogelijkheden. Want ondanks meer milieu-bewustzijn, leggen we in Nederland met elkaar steeds meer kilometers af, bleek ook uit cijfers van het CBS vorig jaar:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here