Heel Hollands, buitenlanders zijn jaloers: het lekkere ‘niksen’

0
313

Ja, de grote uittocht is bijna begonnen. Veel mensen zijn al op vakantie en de topdrukte op de weg en op de vliegvelden wordt in de eerste 2 weken van augustus voorspeld. Weg uit de dagdagelijkse drukte en doen waar je blij, gezellig of toch op z’n minst ontspannen van wordt. Jarenlang kwam het recept voor relaxen en ‘tot jezelf komen’  uit het oosten. Westerlingen gingen massaal mediteren volgens Indiase leer of op een Japans yogamatje op zoek naar de ware ‘mindfullness’. Daarna kwam de noordelijke wind. Alles wat ‘Scandi’ was, was hot: mode, interieur en ook de kunst van het ontspannen. Ben je ook aan de Deense ‘lykke’ (gelukkig) en ‘hygge’ (knusheid) gegaan? Of het Zweedse sociale koffiemomentje dat ‘fika’ heet en ‘chillen’ op de wijze van ‘lagom’? Wat je van ver haalt is immers lekker. Maar nu is er dus ook een Nederlands begrip dat (her) ontdekt is en wordt omarmd door de rest van de wereld: NIKSEN!

De NL geluksprof
Je zou zeggen: dat kan toch iedereen? Het lijkt alsof de westerse mens dat echter vergeten is. ‘Niksen’ hoef je toch niet tussen de molens en klompen te leren?. Echter: met name de Amerikanen zijn fan van’niksen’ en zij omschrijven het als een typisch Hollands fenomeen. Magazine TIME bevroeg Neerlands geluksprofessor Ruut Veenhoven erover. Hij omschrijft het als ‘simpelweg in een stoel zitten of uit het raam kijken’. Waar mindfulness gaat over actief in het nu zijn, is niksen veel passiever: je laat gewoon de tijd verstrijken en je geest afdwalen.

Breien
“We hebben momenten van totale ontspanning nodig. Dat kan in combinatie met semi-automatische activiteiten zoals breien”, aldus de prof. “Een aspect van de levenskunst is uitzoeken welke manier van ontspannen het best bij je past.” Die is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. Daar kom je achter als je met je gezin of met vrienden op vakantie gaat. De een wil lezen en luieren, de ander cultuur snuiven of een sportieve uitdaging. Dat kun je het bestelij jezelf ontdekken.

Made in Holland
De immer drukke Amerikanen, die vaak dubbele banen hebben en steevast weinig vrije dagen, kunnen blijkbaar wel relax-advies gebruiken uit ons kikkerland. Dat is niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar ook om op nieuwe ideeën te komen. “Zelfs als we niksen zijn onze hersenen nog volop informatie aan het verwerken. De beschikbare denkkracht kan dan juist worden aangewend om problemen op te lossen.”

Druk op de knop
Druk? Ja, druk eens op de knop. Zet je ‘druk-druk-druk-modus’ uit. Durf lui te zijn, is het advies van de deskundigen. Laat je niet gek maken door andermans of -vrouws sociale media. Daar kan van allerlei moois uit voortkomen. En gebeurt dat niet, dan ben je in ieder geval uitgerust. En dat is exacte bedoeling van ‘niksen’. Ook de BBC was nieuwsgierig en interviewde de Nederlandse Lisanne van Veen van het CBR:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here