Manspreading: dames, benen uit elkaar en terug duwen maar!

0
670

Laila Laurel is net afgestudeerd als 3D-designer aan de University of Brighton en maakte als afstudeerproject 2 stoelen. Eentje voor mannen, die met hun knieën dicht tegen elkaar moeten zitten. De andere stoel moet vrouwen aanmoedigen zich breder te maken en zelfverzekerd hun territorium terug te nemen. De 23-jarige ontwerpster kreeg hiervoor de New Designers Belmond Award voor opkomend talent: een geldprijs van £1000,- én de kans om een product te ontwerpen voor Belmond, een hotelgroep met vestigingen over de hele wereld.

Fenomeen
De stoelen van Laurel zijn een gedurfd ontwerp. Ze zijn niet alleen mooi, maar willen mensen ook informeren en gedragingen en maatschappelijke problemen onderzoeken”, zo reageerde de jury van Belmond achteraf. Het gaat hier om het fenomeen ‘manspreading’.

Manspreading
Sinds enkele jaren is nevenstaand verbodsbord in zwang. Vaak zichtbaar in metro, bus of trein: kortom het openbaar vervoer. Jawel: een man met de benen ver uit elkaar, met een rood kruis daarbij. Een offensief tegen de zogenoemde ‘manspreading’. In New York vond al een actie plaats, met de begeleidende tekst: ‘Dude… Stop the spread, please.’

m/v zitten
In de discussie rond verschillen man/vrouw en nurture/nature is dit er toch echt eentje van nurture. Meisjes leren namelijk al heel vroeg dat het bij elkaar houden van de benen netjes is. Zeker als je een rok of jurk draagt. Mannen daarentegen hebben daar weinig of geen last van. Hoe drukker het is in de coupé waar zij zitten, hoe verder hun benen uit elkaar gaan…..

Stop met klein maken
Het woord ‘manspreading’ staat sedert 2015 in de Oxford Dictionary, maar de discussie erover is vele malen ouder. De Duitse fotografe Marianne Wex publiceerde in 1984 reeds haar boek ‘Let’s take back our space’, over verschillen op straat tussen mannelijke en vrouwelijke lichaamstaal. De rode draad: mannen maken zich breed, vrouwen maken zich klein.

De powerpose
In een van haar beroemdste en meest bekeken Ted-talks bespreekt Amy Cuddy van Harvard Business School hoe groot de verschillen in lichaamstaal zijn. Ook zij ervaart dat het de vrouwelijke studenten zijn, die zich klein maken. Als oplossing geeft zij de zogenaamde ‘powerpose’. Middels een wetenschappelijk onderzoek toonde ze aan wat deze houding in je lijf doet: het testosteronpeil stijgt, het cortisolpeil daalt. Je wordt dus krachtiger én kalmer. En dat is bijvoorbeeld enorm van belang bij het houden van toespraken, bij sollicitatiegesprekken en bij alles waarbij je krachtig wilt overkomen.

Irritant
Journaliste Heleen Debruyne benoemt dit ‘mannetjesdierengedrag’  in haar column voor HUMO. Zij benadrukt dat het een ingeslepen (maar o zo irritante) gewoonte is van mannen. Wij vrouwen moeten hen er dus op wijzen. Dat kan met een vuile blik, mondeling of middels lichaamstaal. Voor dat laatste is wat lef nodig.

Daarom open ik mijn rechterbeen, traag, kalm, om het linkerbeen van de man naast me zachtjes terug naar zijn kant van het bankje te duwen. Hij zit wijdbeens, achterovergeleund. Wanneer ik een zacht duwtje geef schrikken ze, kijken ze betrapt, excuseren ze zich soms en sluiten ze altijd netjes de benen.

Terug duwen die hap!
Nu ja, het helpt bijna altijd. Sommigen zijn hardleers, verhaalt Heleen Debruyne in haar column. De volgende keer dat jij zelf in elkaar duikt in de trein, bus, metro of (nog erger) het vliegtuig, omdat je ingeklemd wordt tussen een paar ‘manspreadende’ heerschappen: corrigeren die hap! Maak je groot, laat je power zien, benen uit elkaar en terug op hun plek duwen. Denk Wonderwoman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here