In 9 van de 10 huishoudens doet de vrouw het leeuwendeel

0
179

Het was, denk ik, aan het begin van de jaren ’90 dat wijlen mijn feministische moeder eens zuchtte: “Wat hebben we jullie aan gedaan? Jullie hoeven nu niet alleen meer een perfecte huisvrouw te zijn, maar moeten ook nog eens de perfecte carrière, het perfecte huis en het perfecte moederschap tegelijkertijd najagen.” Niet dat ze ons terug wilde schieten naar de burgerlijke en benauwende tijden van de 50’er jaren, maar even (heel even) twijfelde of ze er goed aan had gedaan mee te werken aan een geëmancipeerder leven voor de volgende generaties vrouwen. Ik moest daar vandaag aan denken toen ik las dat vrouwen, of ze nu fulltime of parttime werken, nog steeds het leeuwendeel van het huishouden doen………

Traditionele rolverdeling
Zo blijkt uit onderzoek door University College London (UCL). De traditionele genderrollen blijven sterk overeind als het gaat om huis-, tuin-, en keuken-taken, zo is de conclusie van de analyse, die verscheen in het vakblad ‘Work, Employment & Society’.

16 uur versus 6 uur
Er werden data van meer dan 8500 heteroparen voor gebruikt. De conclusie is dat vrouwen ongeveer 16 uur per week met het huishouden bezig zijn, mannen zo’n 6 uur. Bij 93% van de koppels deden vrouwen de overgrote meerderheid van de huiselijke en gezins-verplichtingen.

Gendergelijkheid is zeldzaam
Als man en vrouw allebei voltijds werkten, besteden vrouwen 5x zo vaak tenminste 20 uur per week aan huis- en gezinstaken. De onderzoekers concluderen dat ‘gendergelijkheid in werkverdeling onder moderne koppels zeldzaam is’. De normen over dat de vrouw het huishouden doet, zijn anno 2019 nog altijd sterk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here