KIJKTIP: Monica Lewinsky en ‘The Clinton Affair’

0
209

Ze werd in 1998 verliefd op haar baas zoals meisjes van 22 dat kunnen. Alleen die van haar was toevallig de president van de Verenigde Staten. En ze was om die reden de eerste persoon op aarde die compleet kapot werd gemaakt via het internet. Ze was de slet, de hoer, het domme gansje en het te dikke meisje. Ze was ‘that woman’. Gekrenkt trok Monica Lewinsky zich jarenlang terug uit het openbare leven, totdat ze in 2014 een interview gaf aan het blad Vanity Fair en vertelde over de enorme impact die de affaire op haar leven heeft gehad.  Ze wil andere slachtoffers van de ‘shame game’ helpen overleven. “Ik wil mijn lijden nuttig aanwenden.”

Stage lopen
Organisatiepsycholoog en auteur Adam Grant plaatste eerder deze maand een vraag op Twitter: ‘Wat is het slechtste carrièreadvies dat je ooit hebt gekregen?’ Op zijn tweet kwamen meer dan 3000 reacties, van mensen die alle goedbedoelde carrièreadviezen achteraf in twijfel trekken. Ook Monica Lewinsky deed een duit in het zakje. De inmiddels 45-jarige activiste antwoordde: ‘An internship at the White House will be amazing on your resume’. Op haar gevatte antwoord ontving ze duizenden likes.

Hoe had ze het gedurfd?
In een nieuwe documentaireserie is te zien hoe het schandaal dat de Verenigde Staten eind jaren ’90 in de greep hield de ‘Monica Lewinsky-affaire’ heette, vernoemd naar de vrouw die het allemaal zou hebben veroorzaakt. ‘Ex-stagiaire stort Clinton in diepe crisis’, kopte het ANP op 22 januari 1998. De schuld voor wat er was gebeurd, werd bij haar gelegd. Hoe had ze zich als 22-jarige durven opdringen aan die geweldige president? Een waar staaltje ‘victimblaming’ en ‘slutshaming’ ineen.

That woman
Het is daarom veelzeggend dat de documentaire die de VPRO vanaf maandag zal uitzenden ‘The Clinton Affair’ heet. Nu, ruim 2 decennia na dato, is de schijnwerper gedraaid. Niet zij staat in het licht, maar hij. De 6-delige serie is een nauwgezette reconstructie van de gebeurtenissen tussen 1992 en 1999, vanaf de campagne voor de presidentsverkiezingen tot en met de afzettingsprocedure. Er zijn meer dan 50 hoofd- en bijrolspelers geïnterviewd. Ook Lewinskys familie, medewerkers van Clinton, politici, journalisten, advocaten en speciaal aanklager Kenneth Starr en zijn team komen aan het woord.

Internet was geboren
Het schandaal markeerde de doorbraak van internet. Newsweek was eigenlijk de eerste die over dé affaire van de 20ste eeuw wilde berichten, maar zich op het laatst terugtrok. Daarop stapte de bron naar ‘The Drudge Report’, een conservatieve site. En die publiceerde, inclusief het Starr-rapport vol intieme details. ‘Dit is een net zo’n bepalend moment voor het internet geweest als de moord op JFK was voor de televisie’, aldus een journalist van de LA Times.

Stilzitten
Monica vertelt in de docuserie hoe het haar is vergaan. Of beter gezegd: niet vergaan. Al haar leeftijdsgenoten trouwden en kregen kinderen, maar zij bleef altijd ‘that woman’. Ze hield zich stil, hopend op vergetelheid, maar ze werd nog dagelijks herkend en ook haar naam bleef rollen: in cartoons, in zogenaamde grapjes en zelfs Miley Cyrus persifleerde haar recent nog in een twerkact.

Regie pakken
Er kwam in 2016 een nieuwe publiciteitsgolf los zou toen Hillary Clinton zich kandideerde voor de presidentsverkiezingen. En dus besloot Monica zelf de regie te pakken. ‘We zullen wel zien of dit me duur komt te staan’, merkte ze nog op, maar het had juist een positieve uitwerking. De wereld las haar essay met het schaamrood op de kaken. Komieken die jarenlang denigrerende grappen hadden gemaakt, kwamen tot inkeer. Monica ging zich inzetten zich tegen pesten, hield er een Ted Talk over die miljoenen malen werd bekeken en publiceerde artikelen in Vanity Fair over haar leven: verrassend goed geschreven, goed over nagedacht en met een dosis zelfspot bovendien.

#MeToo
Monica Lewinsky Herself gaf haar medewerking aan ‘The Clinton Affair’, vanwege dit #MeToo-tijdperk, waarin vrouwen eindelijk hun kant van het verhaal doen. Ze citeert dichteres Muriel Rukeyser: ‘Wat zou er gebeuren als één vrouw de waarheid over haar leven vertelde? De wereld zou openbarsten.’

‘The Clinton Affair’: van maandag 29 juli t/m woensdag 7 augustus op NPO 2 of te bingen via de NPO-player

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here